Danas u našoj zemlji nestabilne vremenske prilike uz pljuskove i grmljavinu

0

 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

SARAJEVO, 15. augusta – Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini većinom umjerena naoblaka. Lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29°C, na jugu zemlje od 30 do 34°C.

Stanje na cestama

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno), svakim danom (osim nedjelje) od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova svakim danom (osim nedjelje) obustavlja se saobraćaj u vremenu od 08 do 16 sati.

Zbog održavanja brdske auto-trke na magistralnom putu Vlasenica-Han Pijesak, danas će u vremenu od 12 do 15 sati doći do obustave saobraćaja. Obustava će biti na snazi i sutra (16.08.) od 10:30 do 14 sati. Za vrijeme obustave saobraćaj će se preusmjeriti na alternativne pravce Vlasenica-Kladanj-Sarajevo i Vlasenica-Kladanj-Olovske Luke-Petrovići-Han Pijesak-Sokolac.

Na magistralnom putu Tuzla-Orašje na više lokacija se izvode sanacioni radovi zbog čega se saobraća usporeno ili obiaznicama. Radi se u Špionici, gdje je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini. Radovi su i u blizini petlje Šićki Brod, kao i u naselju Drenik, a na ovim lokacijama saobraća se jednom trakom.

Obustave saobraćaja su i u tunelima Vinac (Donji Vakuf-Jajce) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Jablanica-Mostar (Vrapčići), Brčko-Bijeljina, Livno-Kamensko, Podnovlje-Modriča, Grude-Posušje i Kiseljak-Busovača.

Zbog izvođenja asfalterskih radova sutra (16.08.) od 03 do 12 sati doći će do obustave saobraćaja na magistralnom putu Kiseljak-Busovača, na dionici Jehovac-Brestovsko. Za vrijeme obustave vozila će saobraćati alternativnim pravcima Kiseljak-Visoko-Kaonik (autoput) i Kiseljak-Visoko-Kakanj-Kaonik (regionalni put).

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su do 30 minuta. Još uvijek na graničnim prijelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prijelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.