10.8 C
Kakanj
Nedjelja, 16 Maja, 2021

Danas štrajk radnika ŽGP-a

Preostalih 35 radnika zeničkog ŽGP-a danas od 9 do 11 sati organizirat će štrajk upozorenja u kamenolomu „Široke stijene“. Radnicima se duguje 8,5 plaća, a ni ovogodišnje, koje su minimalci, ne isplaćuju im redovno. Nisu plaćeni ni doprinosi već dvije godine.

– Imali smo sastanak i sa v. d. direktorom Kemalom Hasanovićem, ali on nam ne može ništa ni obećati. Nema nikakve ingerencije – kaže predsjednik Sindikata Zlatko Milošević.

Milošević: Direktor nema ovlasti
Milošević: Direktor nema ovlasti

S druge strane, Agencija za privatizaciju u Zeničko-dobojskom kantona, kako nam je kazao direktor Nurudin Smajlagić (SDP), pripremila je mišljenje za dostavljanje Ministarstvu prostornog uređenja, prometa i komunikacija o prodaji preostalih 30 posto kapitala u ŽGP-u putem Sarajevske berze. On dodaje da su Općinski, Kantonalni i Vrhovni sud BiH odbili njihov zahtjev za reviziju postupka dokapitalizacije ŽGP-a iz septembra 2006. godine.

Premijer ZDK tada je bio Nedžad Polić (SDA), a resorni ministar Nermin Mandra (SDA). Sadašnja, smijenjena Vlada ZDK, koju vodi Munib Husejnagić (SDP), pasivno posmatra propadanje firme i odljev novca na račune „JATA Grupa“, mada ima još 30 posto vlasništva.

Srozano 2,5 miliona KM kapitala

Osim što je ŽGP prepustila „JATA Groupu“, Vlada ZDK proteklih godina blagonaklono je gledala na kršenje zakonitosti u radu, eksploataciju kamena bez dozvola, a rezultat toga je srozavanje kapitala u ovom preduzeću. Kapital preduzeća, nakon dokapitalizacije, iznosio je 2.406.875, a na kraju prošle godine samo 11.000 KM.

Prodali su i 700.000 KM ratnih potraživanja koje je ŽGP imao od države.

Autor: V. BEGUNIĆ (AVAZ)

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO