Povezano

Danas sjednica NSRS o vraćanju nadležnosti, Dodik je već proglasio ‘historijskom’: Hoće li odvesti entitet i državu u još veću krizu?Član Predsjedništva BiH i lider vladajuće partije u RS-u, SNSD-a, Milorad Dodik, već jučer je predstojeću sjednicu Skupštine nazvao “historijskom”.

Narodna skupština Republike Srpske danas će raspravljati o vraćanju nadležnosti ovom entitetu sa državnog nivoa.

- Marketing -

Zbog političke krize u Bosni i Hercegovini već duže vrijeme vlada veliko interesovanje, a da li ulazimo u fazu nestabilnosti, trebalo bi biti poznato nakon današnjeg zasjedanja, prenosi Federalna.ba.

Predstavnicima OHR-a nije odobren zahtjev da prisustvuju sjednici, kazao je potpredsjednik entitetskog parlamenta Denis Šulić.

Zabrana za OHR

On je dodao da je OHR poslao samo obavještenje da će njihov predstavnik prisustvovati zasjedanju, te da je to nedopustivo.

Predstavnicima Delegacije Evropske unije dozvoljeno je prisustvo jer su se obratili molbom.

Podsjetimo, Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je 24. posebnu sjednicu parlamenta za petak, 10. decembra, s početkom u 12 sati.

Kako je saopćeno iz Skupštine RS-a, Kolegijum je na sjednici održanoj 12. novembra usvojio Prijedlog dnevnog reda 24. posebne sjednice, na kojem se nalazi pet tačaka, prenosi Anadolija.

Dodik: Najavio duže obraćanje na sjednici

U pitanju su informacije o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine, o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i sigurnosti.

Osim toga, predviđeno je da bude razmatrana “Deklaracija o ustavnim principima”.

Predlagači za sve navedene tačke dnevnog reda su predsjednica RS-a, Vlada RS-a, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik i klubovi poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Socijalističke partije (SP), DEMOS-a, Ujedinjene Srpske (US), Narodne partije Srpske (NPS) i Poslaničke grupe Narodnog demokratskog pokreta (NDP).

Mnogo otpora

Kolegijum je odobrio duže vrijeme za obraćanje Milorada Dodika. Uz ove informacije, poslanici bi trebali razmatrati i prijedloge zaključaka.

Član Predsjedništva BiH i lider vladajuće partije u RS-u, SNSD-a, Milorad Dodik, već jučer je predstojeću sjednicu Skupštine nazvao “historijskom”.

-Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti Srpske je u rangu historijske sjednice i predstavlja suštinske stvari za našu budućnost, jačinu, snagu, za naša prava dobijena Ustavom – poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Dodao je da je bilo mnogo otpora, pokušaja da se spriječi održavanje sjednice, a optužio je i opoziciju “koja je na različite načine u službi stranaca pokušala da obesnaži snagu održavanja ove posebne sjednice”.

-Ali ljudi koji odlučuju u Republici Srpskoj su odlučni da ovo provedu i povući ćemo saglasnost koja je ranije data pod velikim pritiscima – naglasio je Dodik.

Poručio je da će se povući saglasnost na formiranje Oružanih snaga, isto kao i za indirektno oporezivanje, kao i “sve druge odluke koje je donio visoki predstavnik, a koje nisu bile u skladu sa Ustavom BiH”.

- Marketing -

Najnovije

Popularno