Danas je Svjetski dan vida – vid na prvom mjestu!

Svjetski dan vida je međunarodni dan svjesnosti o važnosti vida, a obilježava se svake godine, drugog četvrtka u oktobru.

Cilj obilježavanja ovog datuma je slanje poruke stanovništvu da su neophodne redovne kontrole vida, ali i da osobe sa oštećenjem vida ne smiju biti diskriminirane, sa naglaskom na dječiji školski uzrast.

Nerazvijen i slab vid kod djece je česta pojava, a radi se zapravo o poremećaju razvoja vida u ranom djetinjstvu. Ako se taj problem rano ustanovi, liječenje je vrlo uspješno, a to ima veoma važno značenje za cijeli život. Vid nije razvijen pri rođenju nego njegov razvoj počinje gledanjem. Vidni podražaji stimuliraju razvoj vida, a on je najaktivniji u prve 2-3 godine života. To je upravo kritično razdoblje za nastanak slabovidnosti (ambliopije). Najčešći poremećaji vida su dalekovidnost, kratkovidnost i astigmatizam (dupla slika).

Slabovidnost (ambliopija) je smanjena vidna oštrina u jednom ili oba oka koja nastaje tokom procesa ranog razvoja vida. Stoga, liječenje slabovidnosti može biti uspješno jedino ako se započne u ranom periodu života djeteta. Zbog nepoduzimanja mjera liječenja slabovidnosti mogu se pojaviti psihološke smetnje, ograničava se izbor zanimanja, mijenja se ponašanje i uspjeh u školi, dolazi do gubitka pažnje ili manje zainteresovanosti za određene zadatke, te na taj način ograničava djete u postizanju očekivanog uspjeha.

Stepen oštećenja vida se kreće od slabovidnosti do potpunog sljepila. Oštećenje vida može prouzrokovati strah, nesigurnost i emocionalne reakcije. Može doći do pojave panike i gubitka kontrole. Osoba se više oslanja na druga čula (sluh i dodir), a često primjenjuje pomagala za kretanje (bijeli štap). Zdravstveni radnici najčešće preporučuju nošenje naočala ili sočiva, te sunčanih naočala ukoliko je prisutna osjetljivost na bjelinu. Uvijek treba nastojati spriječiti socijalnu isključenost osobe i povređivanje.

Da li ste znali da:

• Sve bebe su daltonisti nakon rođenja.

• Bebine oči ne proizvode suze do oko šest do osam sedmica starosti.

• Ljudi uglavnom čitaju pet posto sporije na monitoru računara u odnosu na papir.

• Nije moguće kihati otvorenih očiju.

• Trepnemo preko 10 miliona puta godišnje.

Možda vam se svidi

Leave A Reply