Dan otvorenih vrata TC Kakanj: Dvanaestu godinu zaredom “Zajedno u nove pobjede”

Tvornica cementa Kakanj danas je otvorila svoja vrata svim građanima Kaknja, i svim posjetiocima. Ovo je dvanaesta godina zaredom kako TC Kakanj, prva kompanija u BiH koja je pokrenula ovu manifestaciju, na jedan neuobičajen način otvara svoja vrata svim posjetiocima kojima pruža mnogobrojne aktivnosti, sportske sadržaje, poklone, zabavu za najmlađe.

 Prema riječima brojnih posjetilaca s kojima smo razgovarali, ovo je do sada najbolje organizovan “Dan otvorenih vrata” sa najviše sadržaja. Organizatori ove manifestacije su bili jednoglasni kod odabira ovogodišnjeg slogana koji glasi “Zajedno u nove pobjede”

Od ranih jutarnjih sati započeo je sportski program kojeg su činili:street basket , odbojka na pijesku , mini nogomet (do 14 godina) , biciklistička utrka , cross utrka , radničke igre i turnir u badmintonu.

 Ono što smo primjetili ove godine je mnogo veći broj sadržaja namjenjen za naše najmlađe Kakanjce. S tim u vezi, naši mališani su tako uživali u vožnji vozićem, igranjem mini golfa, uživali u mađioničarskim predstavama, modeliranju balona. Neki su bili čak i sumo hrvači, dok su momčići najviše igrali videoigre, vozili autiće na daljinski. Djevojčice su uživale u kozmetičkom face paintingu i slesnom showu.

Kao i proteklih godine, učesnici Dana otvorenih vrata su bili članovi TKD Centar, kao i članovi Judo kluba Kakanj. Upriličena je izložba rukotvorina, slika i likovnih kolonija kao i izložba meda. Ono što je također privuklo pažnju je i trka beba, kao i trka u vrećama za djecu.

Poseban akcent obilježavanja Dana otvorenih vrata, Uprava TC Kakanj pridaje saradnji i pomoći lokalnoj zajednici. Ove godine je direktor TC Kakanj gospodin Izudin Neimarlija, zajedno sa izvršnom direktoricom za finansijske i ekonomske poslove g-đom Zehrom Obralija, uručio ček u vrijednosti 50.000,00 KM kakanjskom Domu zdravlja. Ček je ispred JU Dom zdravlja primio direktor Mirsad Tursum

 Izudin Neimarlija – direktor Tvornice cementa Kakanj

Izudin Neimarlija

“Ovo je dvanaesta po redu manifestacija Dani otvorenih vrata Tvornice cementa Kakanj. Ovo je prva kompanija u Bosni i Hercegovini koja je organizovala ovo na što smo mi vrlo ponosni. Ono što je obilježilo dvanaeste Dane otvorenih vrata je donacija koju smo uručili Domu zdravlja u Kaknju i svim našim sugrađanima, a posebno onima koji će tu pomoć koristiti više od ostalih. Mi smo 2005.godine donirali sanitetsko vozilo koje je korišteno u ove namjene, sufinansirali smo izgradnju porodišne ambulante porodične medicine u Bilješevu. Danas smo direktoru Doma zdravlja uručili ček u vrijednosti od 50.000,00 KM. Ova sredstva su namjenjena radi nabavke aparata za hemodijalizu. Naši sugrađani koji su putovali u Zenicu na hemodijalizu, sada mogu to raditi u Kaknju.

Nermin Mandra – načelnik općine Kakanj

Nermin_Mandra_3

Kakanj nije samo jedan od temelja privrednog razvoja općine Kakanj. Ona je jedan od značajnih nosioca društvenog života u Kaknju. Ništa ovo u Kaknju ne bi bilo kako jeste bez ovih privrednih kolektiva. Čitav kakanjski sport i njeni uspjesi su zasnovani na podršci naše privrede. Sveukupan društveni život u Kaknju ne bi bio ovakav kakav jeste da nije između ostalih, odnosno u prvom redu TC Kakanj. Mi pokušavamo stvarati partnerske odnose s kakanjskom privredom. Ta veza mora biti uzajamna. Ona nanosi određene okolinske terete, ali također imaju veliko razumjevanje za građane, za NVO, jerskih zajednica itd. Takvom komunikacijom, razumjevanjem i respektom svega onoga što rade dolazimo do ovih rezultata. Ja im se zahvaljujem na ovoj manifestaciji koja donosi mnogo pozitivnog duha, donosi djeci osmjeh na lica, i na vrijednim donacijama za one kojima je to najpotrebnije.

Mirsad Tursum – direktor JU Dom zdravlja Kakanj

Problem dijaliznih bolesnika u Kaknju je već godinama izražen i naglašen. To su teški bolesnici koji svakodnevno putuju preko 100 kilometara. Kakanj je nažalost grad sa lošom infrastrukturom i lošim putevima, a njih je trenutno dvadeset i šest sa tendencijom rasta. Ova donacija će njima vjerujte mi, značiti život. Mi im ne možemo kupiti bubreg, ali im možemo olakšati život. Ovoj donaciji se lično zahvaljujem u svoje ime i u ime radnika, a posebno u ime svih pacijenata kojima aparati trebaju. Njihov potez je za svaku pohvalu a Kakanj je sretan što ima jednu ovakvu kompaniju koja pomaže lokalnu zajednicu.

U 2012 godini ostvaren dobit od 9.200.000,00 KM.

U uslovima teške ekonomske krize i svjetskih problema, odnosno svjetskog fenomena ekonomske krize-recesije, TC Kakanjje poslovala stabilno. U srijedu 26.juna je održana skupština dioničara TC Kakanj gdje je objavljeno da je dobit TC Kakanj za 2012.godinu 9.200.000,00 KM. Ukupan promet je bio oko 66.500.000,00 KM. TC Kakanj ispunjava sve svoje obaveze prema državi, prema uposlenicima, dobavljačima. TC Kakanj je lider na bh tržištu u području cementa i betona. Prošlu godinu je obilježio i početak rada mobilne betonare u Drivuši na Koridoru 5C. TC Kakanj posebnu pažnju pridaje i ekologiji. Prva investicija je doticala silosa klnkera, jedne od najvećih ekoloških investicija u BiH dok se druga investicija tiče prečišćavanja oborinskih voda čime je tretman voda u cementari zaokružen, pa se može reći da iz TC Kakanj izlazi ekološki čista voda. Planovi u 2013.godini su kao i u 2012 godini, dakle proizvodnja od 420.000-430.000 tona cementa.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

kakanj-x.com/ foto i tekst Emerin Ahmetašević

Možda vam se svidi

Comments are closed.