Dan općine: Sjećanje na pale borce NOR-a i Odbrambeno-oslobodilačkog rata

Povodom obilježavanja Dana općine Kakanj, Dana Armije RBiH danas je svečanim polaganjem cvijeća na Spomen obilježja palim borcima NOR-a 1941-1945g i Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 – 1995g, započeo svečani program općine Kakanj koji će trajati do 15.aprila.

Uz zvuke Rudarske limene glazbe, prisutnim su se obratili načelnik općine Kakanj gospodin Nermin Mandra, kao i učesnik NOR-a gospodin Behaija Neimarlija koji je govorio o antifašizmu i narodno oslobodilačkom ratu u pomenutom periodu.

Cvijeće su položili općinski načelnik Nermin Mandra i predstavnici Općinskog vijeća Kakanj, predstavnici Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata, predstavnici: Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan” općine Kakanj, Organizacije ratnih vojnih invalida „Kakanj 92″, Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, Doma zdravlja Kaknja, političkih stranaka, te građani.

U Gradskom spomen-parku nekoliko kompozicija je izvela Rudarska glazba Kakanj.

 „Želim svim građanima Kaknja čestitati 8.april, Dan slobođenja Kaknja. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Kaknja. Ovo je datum koji zaslužuje veliku pažnju i značaj iako se u posljednjem periodu svjetli datumi iz naše antifašističke borbe pomalo stavljaju u stranu. Moramo glasnije i češće govoriti o našoj antifašističkoj tekovini. Tada smo pripadali jednoj velikoj alijansi antifašizma, jednoj pobjedničkoj alijansi iz II sv rata. To moramo prenositi mladim generacijama jer smo kao i tada kao i u ratu 92-95′ bili na pravoj strani borbe protiv fašizma. Ne smijemo to zaboraviti. Te tekovine moramo njegovati i baštiniti. Antifašizam je jedno, a ideologija je drugo, a ponekad nam se izmješaju te stvari. Antifašistička borba je plemenit čin koji stalno moramo ponavljati i učiti mlađe generacije o tome šta se dešavalo u tom periodu. Imamo ljude koji su svjedoci tih dešavanja, trebamo ih prikazati našoj djeci , trebaju pričati svoje priče koje su stavljene po strani radi naše budućnosti.” –rekao je načelnik Nermin Mandra

Više fotografija pogledajte klikom OVDJE.

Kakanj-x/ E.A.

Možda vam se svidi

Comments are closed.