-6.1 C
Kakanj
Utorak, 19 Januara, 2021

Dan bijelih traka u Kaknju: Poziv građanima na mirnu šetnju

Asocijacija mladih poziva sve građane Kaknja na Mirnu šetnju “Kakanj za Prijedor”, 31.05.2019. godine u 13:45 h (poslije džume) od Sahat kule do Gradskog Spomen parka. Tom prilikom bit će podijeljeno 102 trake ubijene djece Prijedora.

Dan bijelih traka je nešto što je prepoznato kao važan simbol koji treba podsjećati na monstruozna ubistva i stradanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru i okolini.
Bijele trake su simbol koji je 1992. godine vodio u smrt.

Na današnji dan, prije 27 godina, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su, a kasnije i u nekim drugim mjestima, izdale zapovijed putem lokalnog radija kojom se zahtijeva od nesrpskog stanovništva da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

– Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosiće teške posljedice – zvučao je poziv upućen preko Radija Prijedor tog 31. maja 1992. godine.

Tog je dana počela kampanja sistemskog počinjenja zločina u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Prema podacima tokom rata u Prijedoru ubijeno je i nestalo 3.176 Prijedorčana, uglavnom civila, u najvećem broju Bošnjaka i Hrvata. Među žrtvama je bilo i 102 djece.

Ovaj zločin će obilježiti mnoge generacije, današnje i one koje će doći, ali treba poslužiti i kao mjesto učenja, da je mir najveća svetinja koju trebamo čuvati i kojoj trebamo učiti generacije koje dolaze.

 

(Asocijacija mladih SDA Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO