Damir 5 godina živi u Njemačkoj, ovo je njegova računica: Na hranu ode 800 eura…


Damir Lenart živi u Njemačkoj već pet godina. Smješten je u mjestu Baden-Baden, u južnoj Njemačkoj, blizu francuske granice.

- Marketing -

On na internetu često objavljuje snimke života i rada u Nemačkoj, pa njegove informacije mogu biti korisne za sve one koji razimšljaju o odlasku, piše Radiosarajevo.

Posljednjih dana ponovo je viralan njegov snimak sa kraja prošle godine, kada je detaljno objasnio spisak troškova u Njemačkoj.

“Prva stavka je stan, kada dođete u Njemačku, najam trosobnog stana za jednu porodicu, bez grijanja je oko 700 eura. Na ovu cijenu dolazi još 200 eura režija. Morate da platite tri stanarine unaprijed, ukupno 2.100 eura, da biste ušli u stan.

Kaže da to sveukupno dođete na 3.000 eura.

“Taj novac morate imati u džepu pri ulasku u stan. Onda morate namještaj da unesete, to je drugi trošak”, počinje Damir i dodaje da se stan nalazi preko poznanstava i grupa na društvenim mrežama.

Treća stavka koju morate imati u stanu je internet koji iznosi 40 eura, i troškovi korištenja mobilnih telefona iznose oko 80 eura.

Tvrdi da je kupovina automobila u Njemačkoj je vrlo isplativa…

“U Njemačkoj je najlakše kupiti auto, to se mora imati kad se ide kući natrag. Čim prođe pola godine, ako niste u probnom radu, dobijete automobil kakav hoćete. Kredit za automobil mjesečno iznosi 200 eura. Može ići i oko 500-600 eura, ako hoćete Audi A6, 3.0 motor. 60 eura iznosi osiguranje za automobil, može biti i 120 eura za skuplje modele”, kaže Damir.

Za kraj je govorio o troškovima hrane.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano