DA LI SE UVODI POLICIJSKI SAT I OGRANIČAVANJE KRETANJA? DOKTORICA DARIJA SE OGLASILA: Imala je važnu obavijest

0

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da do sada nije razmatrana mogućnost uvođenja rigoroznih mjjera u Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ona je, na pitanje TV Prva da li je isključena mogućnost uvođenja policijskog časa i ograničavanja kretanja, odgovorila da se sve mjere “vrte” oko nošenja maski i fizičke distance koje su dovoljno efikasne, ali u slučaju da ih svi primenjuju.

“Sve druge mjere, skraćivanje radnog vremena objekata, zabranjivanju okupljanja za određeni broj ljudi mere su koje podržavaju ove osnovne. Vidjećemo kakva će situacija biti i kakve će se mere donositi, ali u ovom trenutku nismo razmatrali mogućnost, niti smo o tome razmišljali da dođe do zatvaranja i rigoroznih mjera”, rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da neke zemlje ponovo tome pribegavaju, navodeći da je to krajnja mera.

Prema njenim riječima, takva mjera na početku epidemije u Srbiji je imala efekta, jer su sačuvani najstariji koji su se poslije pokazali kao najodgvoroniji, a u međuvremenu država nije stajala “skrštenih ruku” već su nabavljeni testovi, respiratori i povećani su bolnički kapaciteti.

“Za to sve vrijeme je mnogo urađeno jer je bilo očigledno da će se desiti snažan napad virusa“, dodala je Darija Kisić Tepavčević.

Istakla je da u ovom momentu jeste ojačao kapacitet zdravstvenog sistema u odnosu na početak, međutim, to ne znači da mere ne treba da se primjenjuju.

Kaže da se i dalje ne zna koliko traje imunitet posle preležane bolesti, jer je virus prisutan manje od godinu dana, ali da se jesu dešavale situacije da neko oboli više od dva puta, mada to jesu sporadični slučajevi, ali se jesu dešavali.

“Tako da sve osobe koje su imale infekciju itekako treba da se štite i dalje“, navela je Kisić Tepavčević.

Dodala je da je situacija u Srbiji u ovom trenutku bolja u odnosu na mnoge zemlje, ali da to ne treba nikog da teši, jer je, kaže, poslednjih dana zabeleženo povećavanje broja zaraženih.

“Različite zemlje su u različitim fazama. Mi smo u prethodnom periodu imali težu situaciju”, navela je Kisić Tepavčević i dodala da se od početka pokazalo da se virus širi “onoliko koliko mu dozvolimo”.