14.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Da li miješate kafu sa mlijekom? Dr Perišić ima važnu poruku…


Ipak, različita istraživanja sve češće pokazuju da su upravo mliječni proizvodi sa laktozom “krivac” za stomačne tegobe, piše Ženablic.rs.

“Negdje oko 15, do 17 odsto Srba ne podnosi laktozu, to je veliki postotak. Grci, recimo, ne podnose laktozu često, feta je kisela i veoma prevrela, da ne bi imala mnogo laktoze. Fetu mogu, a druge bijele sireve ne mogu. Ako ne podnosimo laktozu, ako nam je nizak nivo enzima laktoze, između osmog i 12. sata javiće se bolovi, nadimanje, podrigivanje, proliv. Ako toga nema, mi smo tolerantni na laktozu”, kaže dr Vojsilav Perišić, gastroenterolog za TV Prva.

Postoji i teorija, da mlijeko zapravo uopšte nije potrebno odraslima.

“Ja sam pitao profesora iz Šefilda, da li nam mlijeko uopšte treba kada odrastemo? Znate šta mi je rekao? Ono je jeftino i svuda ga ima, jedite meso i masnoću i bićete zdravi. Mlijeko vam ne treba. Mlijeko je kapitalno do 12. mjeseca života, a nakon toga ne. Jeftino je i ima kalcijum. To je filozofija mlijeka”, objasnio je dr Perišić.

Takođe, kažu da nije dobro miješati kafu sa mlijekom, jer “teško pada na želudac”:

“Ne slažem se, podržavam miješanje, to je samo kondicioniranje ukusa kafe. Ja pijem instant kafu s mlijekom, imam 75 godina, ne fali mi ništa. Dakle, kafa i mlijeko mogu zajedno”, kaže dr Perišić i objašnava koje je mlijeko nabolje.

“Jedino magareće, koje je i najskuplje, ne pravi probleme ali ono ima jak miris. Hristove su muke da se to popije čak i kada ste odrasli, zamislite da natjerate dijete da popije.”

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO