Da li je to realno: Neki novi automobili poskupjeli su i preko 40 posto!

Inflacija je očigledno dosegnula novu dimenziju, a rast cijena novih automobila ima veze s odlukama proizvođača pa i ekološkim propisima Evropske unije.

Naime, nestaju neke pristupačnije verzije, a zamjenjuju ih snažnije početne opcije. Njemački autoklub (ADAC) je izračunao da su automobili u posljednjih pet godina poskupjeli i do 44 posto, što je daleko više od inflatornih gibanja ukupnog tržišta.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Primjetno povećanje, posebno s obzirom na to da su modeli osobnih automobila obično na tržištu sedam godina prije nego što stigne moderniji nasljednik.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Pogotovo u novije vrijeme, neki ekstremni primjeri su izašli na vidjelo. Prema ADAC-u, VW Golf sa 90 KS je prije samo godinu dana bio dostupan za 20.700 eura.

Ovaj osnovni model sada je zamijenjen verzijom sa 130 KS – za 29.560 eura. Za gotovo 9000 eura više dobivate snažniji motor i to je sve.

Konkurencija također prati s poskupljenjima. Na primjer, dok je prošle godine Fiat Tipo od 100 KS bio dostupan od 17.490 eura, sada je u Nejmačkoj dostupna samo hibridna verzija od 130 KS po osnovnoj cijeni od 28.490 eura – što je povećanje od 11.000 eura.

Fiat 500 sada je dostupan kao hibrid – što znači da je cijena od 13.000 (2020.) sada porasla na 16.500 eura (2022.), navodi Revija HAK.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Saobraćaj u Bilješevu obustavljen: Sudar automobila i traktora

Na regionalnom putu Kakanj-Zenica došlo je do saobraćajne nesreće. U...

Policija se oglasila nakon pucnjave u Kaknju: Uhapšene tri osobe

U Kaknju su uhapšene tri osobe zbog upotrebe vatrenog...

Kanton Sarajevo dobija vjetroelektranu

Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji vjetroelektrane Ivan...