Povezano

Da li ćemo ostati bez pasoša? Evo šta kažu Iz IDDEEA-e

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH još krajem aprila prošle godine raspisala je tender za nabavku pasoških knjižica, ali je nabavka poništena krajem augusta zbog žalbi.

Ured za razmatranje žalbi BiH tada poništava tender vrijedan 37,6 miliona KM, jer je, između ostalog, ustanovljeno da se pogoduje firmi Milbauer. I četiri godine ranije, IDDEEA je nekoliko puta raspisivala tender, Ured poništavao, a akter je i tada bilo Milbauer, s kojim ugovor ističe u martu ove godine.

- Marketing -

 

Agencija u septembru raspisuje novu nabavku, ali na taj tender žalbu ulaže firma Thales DIS France, koju Ured odbija. Nabavka se tako odužila na kraj decembra, kada stiže nova žalba.

 

“U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, izjavljena je žalba koja odgađa nastavak postupka javne nabavke do donošenja odluke. Žalba se odnosi isključivo na postupak nabavke obrazaca pasoških knjižica”, potvrdili su za Oslobođenje iz IDDEEA-e.

 

Iz Ureda za žalbe nismo dobili odgovor o tome kada će donijeti odluku.

 

A iz IDDEEA ističu da žalba u ovom trenutku, a i u narednom periodu, ni u kom pogledu ne može uticati na proces izdavanja pasoša po važećem okvirnom sporazumu. Napominju da su im na prvom mjestu interesi građana te da nema razloga za zabrinutost.

 

Ipak, građani se pribojavaju da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2017, kada je IDDEEA potrošila cijelu godinu na nabavku pasoša. Godinama se ukazuje na to da je boljka javnih nabavki u BiH što se u startu postave uslovi koji će ograničiti konkurenciju i pogodovati pojedinačnim ponuđačima.

 

“BiH je već imala problema s nabavkom pasoških knjižica, ali i ličnih karata. I tu nabavku je dobio banjalučki Milbauer kada je Tužilaštvo BiH počelo da ih istražuje, da bi na kraju samo obustavilo istragu”, podsjeća Damjan Ožegović, viši istraživač i saradnik za pravne poslove pri Transparency Internationalu BiH.

 

Tužilaštvo BiH tada nije vidjelo ništa sporno iako je, govori Ožegović, Ured za reviziju institucija BiH objavio niz nepravilnosti prilikom izbora ove firme.

 

“Pohvalno je što su sada nabavku pokrenuli na vrijeme, što nismo dovedeni u situaciju da zbog jedne žalbe moramo ići u neke hitne procedure. Međutim, opet ne znamo kakav će ishod biti”, kaže on.

 

Nevjerovatnim smatra da “oni godinama unazad ne mogu obezbijediti jasnu tendersku proceduru koja neće biti opterećena žalbama, poništenjima, prolongiranjima i dovođenjima građana u neizvjesnost”.

 

Napominje da je veoma problematično, a na šta godinama ukazuju iz TIBiH, to što pravo žalbe na postupke javnih nabavki imaju samo ponuđači.

 

“Ukoliko, recimo, dođe do dogovora među ponuđačima, postupci javnih nabavki mogu biti osuđeni na to da mi dobijemo ili loše radove i usluge ili da budu preplaćeni. Ovako smo, dakle, osuđeni na mnoge koruptivne rizike”, ukazuje Ožegović.

- Marketing -

Najnovije

Popularno