Da bi bile uz svoje bolesno dijete, majke bolnicama u BiH plaćaju 45 KM po danu!

Dok se na sav glas priča o padu nataliteta u BiH, broju rođenih beba koji se samnjio za trećinu, do tada roditelji u bolnicama plaćaju za boravak uz bolesno dijete. Najčešće nemaju ni krevet, deku, jastuk, već spavaju na stolicama, ali ovaj “luksuz”, plaćaju kao ponajbolji hotel- 45 maraka po danu.

Cijela priča oko plaćanja i neuslovnog smještaja roditelja bolesne djece aktuelizovana je ovih dana na društvenim mrežama nakon objave priče, majke iz Banjaluke (ime poznato redakciji).Kako je navela majka je trogodišnjeg djeteta koje često boravi u bolnici, svoj boravak ranije nije plaćala, ali joj sada u UKCRS traže 45 KM po danu. U postu je navela da, zbog gužvi majka i dijete najčešće dobiju jedan krevet, pa dijete leži, a majka sjedi na stolici. I za to traže da se plati 45 maraka.

Majka sam djeteta koje je često u bolnici, tako smo već skoro godinu dana skoro pa svaki mjesec provela u bolnici. Do sada nisam plaćala boravak, ali sada kažu da moram. Prvo sam se obratila Fondu zdravstvenog osiguranja, zatim UKCRS, a oni su mi rekli da za sve informacije pozovem ekonomsku službu. Naravno nisam mogla ostati gluha i slijepa na ovo što se radi i preko društvenih mreža sam pokrenula inicijativu za izmjenu ovog pravila u javnim zdravstvenim ustanovama”, priča za Buku ova Banjalučanka nakon čije su objave na društvenim mrežama uslijedili brojni komentari  roditelja iz različitih gradova BiH, sa sličnim iskustvima.


Bila sam svjedok u bolnici Gradiška, majka je dvije noći presjedila na stolici, treću veče je jedan krevet ostao prazan i sestra se sažali i kaže ženi da legne i da u slučaju prijema mora ustati a ako sve bude u redu ona će je ujutro u pet probuditi i spremiti krevet da niko ne zna.  Tako je i bilo a žena platila za par dana unaprijed, Dobar dan Srpska!”, samo je jedna od priča na društvenim mrežama.

Inicijativu za izmjenu ovog diskriminirajućeg pravila podržale  su brojne majke, odbornik u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković i Adriana Basara novinarka i članica Udruženja višečlanih porodica “4+” iz Banjaluke koja nam je potvrdila da već imaju zacrtanu strategiju i uskoro kreću s realizacijom. 

Svaka podrška je dobrodošla, jer smatram da nas sve boli ova odluka i da je samo zajedno možemo promijeniti”, naglasila je Basara.

Prema podacima koje smo dobili od majki koje su bile izložene ovim troškovima u bolnici u Gradišci, u UKCRS i bolnici u Prijedoru se boravak uz bolesno dijete naplaćuje 45 maraka po danu, u bijeljinskoj, travničkoj i zeničkoj bolnici 20 maraka, u bolnici Zvornik 15 maraka za djecu do šest godina, odnosno 30 maraka za stariju djecu.

Sa druge strane boravak roditelja u bolnicama u Sarajevu, Trebinju i Doboju, je  besplatan.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS  kažu da na cijenovnike bolnica ne mogu uticati, ali da postoje i slučajevi kada se boravak jednog roditelja uz bolesno dijete ne naplaćuje i da te troškove u potpunosti snosi Fond. Prema ovom pravilniku smještaj uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju se ne naplaćuje za majku kada je dojenje jedini način prehrane djeteta, za jednog od roditelja djeteta  starog do 12 mjeseci, djeteta koje ima teškoće u razvoju i kada za dijete mlađe od šest godina postoje medicinske indikacije koje ukazuju da mu je neophodna pratnja. Samim tim se smještaj naplaćuje u svim ostalim slučajevima, pa tako i za dijete staro 13 mjeseci!

(Izvor: Buka/Autorica: Tatjana Čalić)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar