Čujete otkucaje srce u uhu? To zna otkriti opasnost po život

Dr. Branislava Čilić objasnila nam je u kojoj situaciji je čuti otkucaje srca u ušima normalno, osjećaj kao da u uhu pulsira, ali i kada svakako treba posjetiti liječnika

Ponekad razloga za brigu nema već samo treba promijeniti neke navike, poput izloženosti prevelikom stresu ili pretjeranom ispijanju alkohola, piše “24sata“.

Ponekad razloga za brigu nema već samo treba promijeniti neke navike, poput izloženosti prevelikom stresu ili pretjeranom ispijanju alkohola, piše “24sata“.

Ali, katkad se zna raditi o situacijama kada otkucaji srca koje čujete u uhu otkrivaju zdravstvena stanja opasna po život. Na primjer, pulsiranje može otkriti aneurizmu, slabljenje stijenke krvne žile u mozgu što omogućuje da se na krvnoj žili stvori ispupčenje koje može puknuti, a krv se razliti u okolno moždano tkivo.

Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba, najprije nam je objasnila u kojoj situaciji je čuti otkucaje srca u ušima normalno.

– Kada ležimo glavom na jastuku, što se najčešće događa noću kada veliki dio vanjskih zvukova utihne, mogućnost osluškivanja je daleko veća. Napominjem da sada govorimo o zdravim ljudima. Dakle, naslanjanjem glave na jastuk povećavamo pritisak na vanjski dio glave na strani koju smo položili na jastuk te time činimo kompresiju na sve krvne žile (arterije, arteriole, kapilare) koje dovode iz srca krv u glavu. Kako smo ih komprimirali, tako smo im smanjili razinu elastičnosti, promijenili i narušili njihov tonus. To otežava protok krvi i dovodi do toga da se promjena tlaka u njima čuje – rekla nam je liječnica.

Taj pulsni tlak se prenosi svim strukturama i mehanizam je adaptacije cirkulacijskog sustava novonastaloj situaciji. Osim toga, nalazimo se u horizontalnom položaju što svakako povećava protok krvi kroz glavu smanjujući gravitacijsku silu u krvotoku dok u stojećem položaju gravitacija povlači krv u donje partije. Pošto je lokacija kompresije blizu uha, koje je osjetljivo na zvukove koji dolaze izvana, ali i iznutra, razumljivo je da pulsaciju čujemo – dodala je.

Usporedila je to s upaljenim prstom.

– Slična stvar se događa i u inflamiranom (upaljenom) prstu, kao na primjer kod paronihije (infekcija koja se nalazi u području oko nokta). U tom slučaju su zbog upale komprimirane krvno-žilne strukture pa i u tom dijelu tijela osjetimo pulsacije srca sve dok prst ne zacijeli, odnosno dok se ne riješi upala manifestirana otokom, a time i pritisak na krvne žile – pojasnila nam je dr. Čilić i dodala da se metoda mjerenja krvnog tlaka pri posjeti liječniku bazira na istim zakonima fizike.

Otkrila je kada je potrebno posjetiti liječnika

– Pulsacije u uhu se čuju kod različitih patoloških stanja u uhu i van njega u sjedećem ili stojećem položaju. Pri tome je velika razlika čujete li pulsacije u jednom ili oba uha. U oba slučaja je jako važno javiti se svom obiteljskom liječniku da se utvrdi postoji li patološki proces koji je do njega doveo – pojasnila je i navela nekoliko primjera kada se mogu čuti pulsacije u uhu ili ušima.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply