Povezano

Covid-19 postat će endemska bolest. Kada?


Dok svijet ulazi u treću zimu pandemije, ostaje neodgovoreno pitanje koje se postavljalo već u prvim danima, kada će biti gotovo? Nažalost, odgovor bi mogao biti, nikad. Mnogi stručnjaci ne smatraju da će virus ikada biti iskorijenjen, već da će umjesto toga postati endemska bolest, piše Health.

- Marketing -

Teoriju da će virus postati endemski Svjetska zdravstvena organizacija iznijela je u svibnju 2020. godine. Tada je Michael Ryan, izvršni direktor WHO Programa za hitna zdravstvena stanja, na konferenciji za novinare rekao: “Ovaj virus može postati samo još jedan endemski virus u našim zajednicama i možda nikada neće nestati”.

Službeni pokazatelji ne postoje
U Portugalu je virus, navodno, već dosegnuo status endema, prema The Wall Street Journalu, što je rezultat toga što ta zemlja ima najvišu stopu cijepljenja u Europi. Iako je Portugal bio poharan delta varijantom početkom 2021.godine, zemlja se sada nalazi u prijelaznom razdoblju prelaska iz pandemije u endemiju.

“Nitko nikada neće zaboraviti prošli siječanj ali sada je covid endemski i moramo naučiti živjeti s virusom”, kazala je za WSJ Maria Mota, izvršna direktorica lisabonskog Instituta za molekularnu medicinu. “Gotovo cijela naša populacija je cijepljena, a virus još uvijek cirkulira, što pokazuje da neće nestati”. Ne postoje službeni pokazatelji kada bolest postaje endemska.

Primjer endemske bolesti je gripa
Trenutno se covid još uvijek smatra pandemijom koju obilježava nagli porast aktivnosti bolesti koji se proteže kroz niz zemalja i utječe na veliki broj ljudi. “O pandemiji govorimo kada postoji veliki eksponencijalni rast bolesti”, objašnjava dekan Rutgers School of Public Health, Perry N. Halkitis. “Broj zaraženih raste vrlo velikom brzinom i svaki dan broj slučajeva je veći nego dan prije”.

Endemska bolest nalazi se na drugome kraju spektra. Centri za prevenciju bolesti i kontrolu kažu da se endemski odnosi na stalnu prisutnost i/ili neuobičajenu prevalenciju bolesti ili infektivnog agensa u populaciji unutar geografskog područja. To je osnovna ili očekivana razina bolesti, promatrana tokom određenog vremenskog razdoblja.

“Endemski znači da će to biti uobičajena vrsta virusa koje ćemo viđati na godišnjoj osnovi”, kaže dr. Pedro Piedra s Baylor College of Medicine. Gripa je endemska bolest koju bilježimo svake godine. Kada je bolest endemska razine su dosljedne ali se tokom određenog doba godine mogu povećati.

Jedan zaraženi prenese bolest na pet ili šest drugih ljudi
Teško je predvidjeti kada će virus poput covida službeno prijeći iz pandemije u endemiju. “Jedna stvar na koju se često gleda je R0 (Rnula) što je matematički izraz koji daje naznaku kako se patogen širi”, kaže Halkitis. Centri za prevenciju bolesti i kontrolu kažu da je broj reprodukcije bolesti broj sekundarnih slučajeva koji proizlaze iz jednog slučaja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu američkog Emerging Infectious Diseases iz srpnja 2020. godine, istraživanje je postavilo reprodukcijski broj Covid-19 na srednju vrijednost od otprilike 5,7, što znači da svaka osoba zaražena koronavirusom širi bolest na oko pet ili 6 drugih ljudi.

Potrebno je smanjiti reproduktivni broj
Od tada se taj broj u Americi smanjio. Kada je broj viši, to znači da se bolest brže širi. Broj se razlikuje ovisno o regiji, kako raste broj slučajeva raste i reproduktivni broj. “Ako broj ostaje stabilan ili je ispod jedan, to može signalizirati da covid prelazi u endemski status”, kaže Halkitis.

On smatra da je u Americi bolest već prešla iz pandemije u endemiju, što znači da će nastaviti postojati u zemlji u određenim područjima i neće posve nestati. To će ostati uvijek prisutan virus kojem će se ljudi morati prilagoditi. Jedini aspekt koji će se promijeniti je njegova sposobnost da ugrozi kapacitet bolnica, piše Health.

Dr. Piedra nije baš uvjeren da je virus postao endemski, kaže da treba postojati temeljni imunitet bilo zbog dovoljno procijepljenog stanovništva ili zbog stvarnog virusa da bi se došlo do točke stabilnog broja slučajeva. Hoće li se broj povećavati jednom godišnje ili svake druge godine ovisit će o osjetljivosti. “Ako smo svi cijepljeni, možemo spriječiti dolazak sljedećeg vala i smanjiti značaj budućeg izbijanja”, prenosi telegram.

- Marketing -

Najnovije

Popularno