Covid-19 je do sada ubio isto toliko Amerikanaca koliko i pandemija gripe 1918.-19.

Popularno

Povezano


Američko stanovništvo prije jednog stoljeća bilo je samo jedna trećina današnjeg, ipak Covid-19 pandemija je sama po sebi kolosalna tragedija, posebno zbog nevjerovatnog napretka naučnih spoznaja. Poput gripe 1918.-1919., koronavirus možda nikada neće potpuno nestati iz naše sredine. Umjesto toga, naučnici se nadaju da će postati blaga sezonska gripa jer imunitet jača cijepljenjem i ponovljenom infekcijom. To bi moglo potrajati.

- Marketing -

– Nadamo se da će biti kao prehlada, ali nema garancije, rekao je Rustom Antia, biolog sa Univerziteta Emory, koji predlaže optimističan scenarij u kojem bi se to moglo dogoditi kroz nekoliko godina.

Za sada, pandemija još uvijek drži Sjedinjene Države i druge dijelove svijeta čvrsto u raljama, piše ugledni list Guardian.

Iako je porast infekcija potaknut varijantom Delta možda dosegao vrhunac, broj smrtnih slučajeva u SAD-u u prosjeku je više od 1.900 dnevno-najviši nivo od početka marta. Ukupna brojka u ponedjeljak premašila 675.000, prema podacima koje vodi Univerzitet Johns Hopkins, iako se vjeruje da je stvarni broj veći.

Umrijet će još 100.000 ljudi

Zima bi mogla donijeti novi skok, a predviđanja sa Univerziteta Washington ukazuju da će dodatnih 100.000 Amerikanaca umrijeti od Covid-19 do 1. januara 2022.

Broj smrtnih slučajeva gripe 1918-1919 u SAD-u gruba je pretpostavka, s obzirom na nepotpune zapise tog doba i slabo naučno razumijevanje onog što je uzrokovalo bolest.

Prije Covid-19, gripa 1918-1919 općenito se smatrala najgorom pandemijom u istoriji. Nije jasno hoće li se sadašnja pošast na kraju pokazati smrtonosnijom.

Na mnogo načina, gripa 1918-1919. koja je krivo nazvana španska gripa, jer je prvi put dobila široku vijest u Španiji, bila je gora. Proširen pokretljivošću prvog svjetskog rata, u velikom je broju ubio mlade, zdrave odrasle osobe. Nije postojalo cjepivo niti je bilo antibiotika za liječenje sekundarnih infekcija. Pandemija gripe 1918.-1919. odnijela je 50 miliona žrtava na globalnom nivou u vrijeme kada je u svijetu živjela jedna četvrtina današnje populacije. Globalni broj smrtnih slučajeva od Covid-19 sada iznosi više od 4,6 miliona. Putovanje avionom i masovne migracije prijete povećanjem danka trenutne pandemije. Veći dio svijeta je necijepljen. A koronavirus je bio pun iznenađenja.

Više od pola cijepljeno
Nešto manje od 64% američkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu cjepiva, pri čemu se stope država kreću od visokih otprilike 77% u Vermontu i Massachusettsu do najnižih oko 46% do 49% u Idahu, Wyomingu, Zapadnoj Virginiji i Mississippiju .

Globalno, oko 43% stanovništva primilo je barem jednu dozu cjepiva a neke afričke zemlje tek su počele davati prve injekcije.

– Znamo da svim pandemijama dolazi kraj, Oni mogu činiti užasne stvari dok bjesne. Covid-19 mogao je biti daleko manje smrtonosan u SAD-u da se više ljudi brže cijepilo. Još uvijek imamo priliku to preokrenuti, rekao je dr. Jeremy Brown, iz Nacionalnog instituta za zdravlje, koji je napisao knjigu o gripi.

- Marketing -

Najnovije