Clinton: 11. juli je puno više nego mračno doba u historiji BiH

On je uznemirujući podsjetnik užasne cijene svima nama kada okrenemo naša leđa čovječanstvu, kazao je bivši američk predsjednik

Bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton kazao je povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici da je 11. juli puno više nego mračno doba u historiji Bosne.
– Zaista sam zahvalan na prilici da vam kažem par riječi na 25. godišnjici genocida. 2003. godine bio sam počašćen da sudjelujem u posvećenosti Memorijalnog Centra Srebrenica u Potočarima, i mezarja. Bila mi je čast da se vratim prije pet godina na 20. godišnjicu ubijanja. Nikada neću ni taj dan zaboraviti. Bilo je zaista dirljivo za mene. Svaki put, svaka prilika da nastavljam doprinositi tako što dajem svoj glas onima širom svijeta koji žale za porodice ubijenih. Da podržim kontinuirane napore ostvarivanja pravde za one kojih više nema i da se pronađu njihovi ostaci i da se dovedu kući, u konačno mjesto smiraja, kazao je Clinton u uvodnom dijeo svog obraćanja.
Bivši američki predsjednik izrazio je zahvalnost na prilici da obilježi ovu godišnjicu jer 11. juli je, kako je naveo, puno više nego mračno doba u historiji Bosne.
-On je uznemirujući podsjetnik užasne cijene svima nama kada okrenemo naša leđa čovječanstvu. Širom svijeta, konflikti bazirani na etničkoj, rasnoj i vjerskoj pripadnosti nastavljaju da donose neizdrživu patnju i gubitke porodicama, urušavanje društvima i ekonomijama i srceprajuće, srceparajuće brojke izbjeglica. Isuviše puno ljudi na Zemlji danas može se lično poistovjetiti sa majkama, ženama i djecom koji su izgubili svoje voljene u Srebrenici. 25 godina kasnije čini se da nismo puno toga naučili na mnogo mjesta. Čak i kada ste ispoštovali teške političke kompromise Dejtonskog sporazuma i najvažnije – sačuvali ste mir. Važnije je sada nego ikada da se sjetimo da u Bosni i širom svijeta istinska demokratija zahtijeva istinsku posvećenost inkluzivnom društvu, uključujući zajedničko odlučivanje, posvećenost vladavini prava i otkrivanje teške istine o prošlosti kako biste bili slobodni graditi drugačiju budućnost, poručio je.
OSLOBOĐENJE

Možda vam se svidi

Leave A Reply