Čistačica ‘sređivala’ kredite pa naivnim ljudima uzela čak 130.000 KM!

Martina Liković (32), zaposlena kao čistačica, punih je godinu i po od naivnih građana širom Hrvatske uzimala novac obećavajući im srediti povoljne i brze kredite.

Na koncu je tokom kaznenog postupka na Općinskom sudu u Koprivnici dokazano kako je jadne ljude olakšala za oko 130.000 KM. Posebno je šokantno kako je Martina više od deset godina dokazano varala ljude, a da niti jednom nije morala u zatvor.

- Marketing -

Spremačica je dosad čak pet puta pravomoćno osuđivana za prevare. Prvu pravomoćnu presudu zaradila je 2009. na sudu u Sisku, potom je 2012. osuđena u Zlataru, a 2014. godine u Koprivnici. Tokom 2015. godine pravomoćno je osuđivana na sudovima u Sisku i Dubrovniku. Sve kazne bile su uslovne.

Da je riječ o nepopravljivoj kriminalki, pokazali su i novi slučajevi. U toku je ukupno čak sedam kaznenih postupaka protiv nje, uglavnom zbog prevare. Čak tri postupka su na sudu u Sisku te po jedan u Koprivnici, Osijeku, Velikoj Gorici, Karlovcu i Šibeniku. Prema neslužbenim informacijama, tereti je se da je proteklih godina prevarila više od stotinu ljudi iz Hrvatske.

Prevareno 17 osoba

Koprivnička sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić ovih ju je dana odlučila osuditi na prvu bezuslovnu zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana. Presuda je nepravomoćna i može se na nju žaliti.

Prema presudi, Martina Liković je od oktobra 2016. do marta 2018. u Sisku, Pribislavcu, Križevcima, Drnju, Jastrebarskom, Strmecu Remetinečkom, Žabjaku, Gašincima, Bizovcu, Varaždin Bregu, Zagrebu, Vinkovcima, Velikoj Barni, Lugu Zabočkom, Zlataru i Žarovnici na Internetu objavila oglas u kojem je objavila da posreduje u ishodovanju kredita kod Erste i Raiffeisen banke.

Na njezine ‘udice’ zagrizlo je ukupno 17 osoba, a svima je „neistinito predočila da će im ishoditi kredit i da je za ishodovanje dokumentacije određeni novčani iznos koji bi trebali uplatiti putem Western Uniona, iako je unaprijed znala da nikakav kredit neće moći ishodovati jer za to nije imala nikakvo ovlaštenje“.

„Kako su joj te osobe povjerovale, uplatile su joj putem Western Uniona novčane iznose koje je od njih tražila, a koje je zadržala za sebe, a kredit nije ishodovala, te je osobe oštetila za sveukupni iznos od 475.222 kune“, navodi se u presudi Općinskog suda u Koprivnici.

Plaća 4400 kuna (oko 1.140 KM)

 

Gospođi Vesni iz međimurskog mjesta Pribislavec, primjerice, neistinito je predočila da će joj ishoditi kredit u Raiffeisen banci u iznosu od 40.000 eura (oko 78.070 KM), pa joj je Vesna u više navrata putem Western Uniona uplatila nevjerovatnih 213.420 kuna (oko 55.000 KM) te joj dala iznos od 6000 kuna (oko 1.500 KM) na ruke. Kredit gospođa Vesna nikad nije vidjela.

  • Preko Interneta sam tražila razne ponude iz banaka za hipotekarni kredit, pa mi se jednom preko Facebook messengera obratila Martina i ponudila da mi preko Raiffeisen banke, gdje radi njezina sestrična Sara, može riješiti kredit do 40.000 eura (oko 78.070 KM).

Objasnila mi je da bi se kredit mogao riješiti u roku od tri mjeseca, ali da je u svemu povezano još šest osoba kojima treba dati određene novčane iznose. U prvom navratu sam trebala uplatiti 3500 kuna (oko 900 KM), što sam učinila, nakon toga me je svakih nekoliko dana tražila ponovno da uplatim novac”, ispričala je na sudu.

Novac je posuđivala od prijatelja i članova porodice. U jednom trenutku posumnjala je da nešto nije u redu i provjerila je javnog bilježnika za kojeg je Martina rekla da mu treba uplatiti, ali taj nije uopće postojao. Tada se klupko počelo odmotavati.

Inače, 32-godišnja Martina Liković je iz Siska, živi u Petrinji te radi kao čistačica u jednom poduzeću. Kaže da joj je plaća oko 4400 kuna (oko 1.140 KM). Postane li presuda pravomoćna, morat će na godinu dana u zatvor, a prevarenim osobama dužna je vratiti oko pola miliona kuna (oko 130.000 KM) plus kamate.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano