Cilj vojne vježbe na Manjači nije molitva nego ocjena spremnosti Oružanih snaga

0

Zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara Mirko Okolić izjavio je Srni da su Bošnjaci i neki mediji zloupotrijebili vježbu podrške miru, koja će od ponedjeljka biti održana na Manjači, jer su u prvi plan stavili vjerski obred, a ne vježbu pripadnika Oružanih snaga /OS/ BiH.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– 
Cilj vježbe nije da se organizuje radi molitve bilo kojeg naroda, nego da se pokaže spremnost pripadnika OS BiH za misije podrške miru. Upražnjavanje vjerskih aktivnosti je omogućeno u svakom segmentu, pa i u vrijeme vježbe, a ona nije organizovana da bi se vjerski obred stavio u prvi plan – istakao je Okolić.
Okolić je podsjetio da je planirano da pripadnici Oružanih snaga BiH od ponedjeka do četvrtka na poligonu na Manjači održe vježbu “Dinamičan odgovor 2 020” i “NEL 1” – ocjenjivanje u kojoj je planirano učešće oko 800 pripadnika Oružanih snaga BiH i 15 stranih ocjenjivača.

On je istakao da se stavljanjem vjerskog obreda u prvi plan uoči vježbe na neki način iritiraju pripadnici druga dva naroda.

– 
Nije isključeno da će iziritirani ovakvim potezom i druga dva naroda uzvratiti istom mjerom i na poseban način dati značaj molitvama – rekao je Okolić, te naglasio kako niko u Oružanim snagama ne osporava vjerska prava nijednom narodu i da je ta oblast regulisana zakonom.