20.1 C
Kakanj
Utorak, 18 Maja, 2021

“Cilj Bošnjaka je potpuno isključiti Hrvate iz upravljanja zemljom”


”Mogu pozdraviti inicijativu Njemačke da se zamijeni visoki predstavnik, a mi moramo stvarati uvjete da se OHR potpuno ukine”, kazao je Marinko Čavara.

“Hrvati moraju naći pravi odgovor na prijetnje u okviru novog urušavanja njihovih političkih prava u Federaciji BiH, koje bi mogle biti realizirane na izborima 2022. godine”, smatra predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Čavara je kazao da su bošnjačke stranke protuzakonito i protuustavno izmijenile određeni broj članova CIK-a te da su prvenstveni cilj izbori sljedeće godine.

”To čak neki i javno najavljuju, odnosno da će te godine raskinuti okove i učiniti sve da biraju nelegitimne predstavnike, a u čemu veliku ulogu ima veći dio sadašnjeg sastava CIK-a. Na to jasno upućuje i način na koji su se vršili izbori u Mostaru, pokazuje način na koji se riješila situacija u Travniku. Odgodili su izbore za više od mjesec bez utemeljenja u Izbornom zakonu”, izjavio je Čavara za “Večernji list” – izdanje za BiH.

U kontekstu političkog položaja hrvatskog naroda u FBiH, Čavara navodi kako je od velikog značaja provesti sporazum iz juna prošle godine, kojim su bile potvrđene izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa presudom Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju. Ukazuje da je bošnjačka strana zanemarila taj dio sporazuma pa se u ovu godinu ušlo bez rješenja pitanja izbornog zakonodavstva.

”Vidimo što je na sceni. Јasno je da će SDA i druge bošnjačke stranke učiniti sve da odugovlače proces razgovora i pregovora kako se do izbora ne bi promijenio Izborni zakon. Njihov plan je potpuno isključivanje hrvatskog konstitutivnog naroda u upravljanju sudbinom ove zemlje i svoga naroda. Odnosno, njegovo brisanje kao političkog subjekta, prvenstveno u FBiH, a samim tim u BiH”, upozorio je Čavara.

Čavara smatra da u BiH puno utjecaja imaju vodeće svjetske sile, prvenstveno SAD. Govoreći o radu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, Čavara ističe da je on pokazao jedno ružno lice te da će njegova uloga biti zabilježena kao negativna.

”Mogu pozdraviti inicijativu Njemačke da se zamijeni visoki predstavnik, a mi moramo stvarati uvjete da se OHR potpuno ukine”, naglasio je Čavara.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO