CIK danas donosi odluku o raspisivanju Opštih izbora


Centralna izborna komisija BiH danas bi trebalo da donese odluku o raspisivanju i održavanju opštih izbora u BiH.

- Marketing -

Ta odluka trebalo bi da bude donesena na sjednici koju je CIK zakazao za danas u 10.00 časova.

CIK bi na istoj sjednici trebalo da razmatra i niz drugih propratnih odluka koje se tiču organizacije izbora, prvenstveno odluke o zaključivanju Centralnog biračkog spiska zaključno sa 3. majem, te prijedloge pravilnika o prijavi političkih subjekata za učešće na opštim izborima u oktobru ove godine.

Iz CIK-a su naveli da će danas u 11.00 časova biti održana i tematska konferencija za novinare u Centru za edukaciju CIK BiH koja je posvećena opštim izbora 2022. godine.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović ranije je najavio da će CIK, uprkos brojnim spekulacijama u javnosti, postupati u skladu s odredbama Izbornog zakona, te da će izbori biti raspisani na vrijeme.

“Jedna od tih zakonskih obaveza jeste da CIK najmanje 150 dana prije izbornog dana raspiše izbore”, rekao je Arnautović i dodao da je izborni dan fiksno utvrđen kao prva nedjelja u mjesecu oktobru, tako da će CIK u skladu sa zakonskim ovlaštenjima 4. maja na sjednici donijeti odluku o raspisivanju opštih izbora.

U političkom životu BiH puno oprečnih mišljenja je izrečeno u vezi sa tim da li će biti obezbijeđen novac za održavanje izbora s obzirom na to da budžet institucija BiH još nije usvojen za ovu godinu.

IZ CIK-a su potvrdili Srni da ne sumnjaju u to da će novac za održavanje izbora biti obezbijeđen na vrijeme. (BHRT)

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano