CIK će ipak preko tužilaštava zatražiti međunarodnu pomoć za provjeru birača koji će glasati putem pošte

 

Nakon pisanja „Dnevnog avaza“ Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici usvojila je zaključak kojim će uz dostavljanje dokaza tužilaštvu biti zatražena međunarodna pravna pomoć, a kad je riječ o brojnim malverzacijama sa prijavama za glasanje izvan BiH.

Podsjećamo, da je „Dnevni avaz“ 26. oktobra objavio tekst „CIKBiH je saučesnik u izbornim malverzacijama?!“ u kojem je u detalje opisao odluku CIK-a BiH da odbije da državnim institucijama dostavi izvode iz centralnog biračkog spiska za glasnje izvan BiH.  

Ipak, jednoglasnim donošenjem pomenutog zaključa CIK BiH je ispravio svoju grešku.

Prema usvojem zaključku CIK BiH će ukoliko smatra da je u izbornom procesu počinjeno krivično djelo svaku takvu informaciju prijaviti nadležnom tužilaštvu uz dokaze koji su im poznati, te poduzeti sve mjere da bi se sačuvali tragovi eventualno učinjenog kaznenog djela.

– CIK BiH će ukoliko smatra da je u procesu registracije birača za glasanje izvan BiH učinjeno kazneno djelo uz dostavljene dokaze inicirati kod nadležnih tužilaštava podnošenje zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć u kaznenim stvarima, a zemljama odakle su registrirani birači, u skladu procedurama koje su propisane zakonom – glasi danas usvojeni zaključak.

Možda vam se svidi

Leave A Reply