Povezano

CIK BiH: Sutra prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora će se održati u nedjelju, 12. decembra 2021. godine, saopćila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

CIK BiH je na 68. sjednici održanoj 18. oktobra donio odluku o održavanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Prijedor.

- Marketing -

Biračka mjesta će biti otvorena u nedjelju, 12. decembra, u terminu od 07:00 do 19:00 sati. Izborna šutnja počinje u subotu, 11. decembra u 07:00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19:00 sati u nedjelju.

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Grada Prijedor nalazi se 14 kandidata.

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Prijedoru je određeno 130 redovnih biračkih mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za gradonačelnika Grada Prijedor, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć na dan 22.11.2021. godine, ima 86.329 birača uklučujući 608 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Prijedoru  i 2.851 birača registriranog da glasa putem pošte.

Za posmatranje prijevremenih izbora u Prijedoru Centralna izborna komisija BiH je akreditirala 148 posmatrača udruženja građana i 2 posmatrača OHR-a, dok je za akreditiranje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i gradske izborne komisije nadležna Gradska izborna komisija Prijedor.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Grada Prijedora provode se u uslovima epidemije COVID-19 te će se provesti u skladu sa Instrukcijom o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije Covid-19 od 26. 06. 2020. godine i uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera nadležnih organa, stoji u saopćenju iz CIK-a BiH.

- Marketing -

Najnovije

Popularno