CIK BiH: Danas objavljivanje utvrđenih rezultata opštih izbora

Predstavnici Centralne izborne komisije (CIK) BiH danas će u Sarajevu održati konferenciju za novinare o utvrđenim rezultatima opštih izbora, saopćeno je iz ove komisije.

Član CIK-a BiH Irena Hadžiabdić kazala je jučer da ima informaciju da je brojanje glasova završeno i da se rezultati generišu, te da bi, najverovatnije, mogli biti utvrđeni danas.

Predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić ranije izrazio uvjerenje da će Komisija danas objaviti utvrđene rezultate ovogodišnjih opštih izbora u BiH, a potvrđene u okviru zakonom utvrđenog roka od 30 dana nakon izbora.

– Zakonski rok za utvrđivanje i objavljivanje rezultata je 20 dana od dana izbora, ali sam siguran da ćemo taj rok skratiti – rekao je Mikić, podsjećajući da su za prethodne opšte izbore 2010. godine i lokalne 2012. godine utvrđeni rezultati objavljeni 15 dana nakon izbora.

Predsjednik CIK-a podsjetio je da nakon utvrđivanja i objavljivanja rezultata slijedi period u kojem ovlašteni subjekti mogu podnijeti zahtjeve za novo brojanje.

– Vidjet ćemo da li su ti zahtjevi opravdani, jer možda su neki realizovani ovim našim zahjevima za ponovno brojanje po službenoj dužnosti – rekao je Mikić.

Konferencija CIK-a bit će održana u 14.00 sati u zgradi institucija BiH, saopšteno je iz CIK-a.

Autor: Srna

Možda vam se svidi

Comments are closed.