Cijene povrća visoke, isplati li se pripremati zimnica “Ko će praviti ajvar kad je litar ulja 5 KM”

Cijena paprike

Na najvećoj mostarskoj pijaci, popularnoj Tržnici, gdje se na prste jedne ruke mogu nabrojati građani koji se raspituju za cijene paprike roge, patlidžana, kupusa, šljive…

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

– Nema naroda jer narod nema para – gotovo uglas govore prodavači na pijaci.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Kažu da je, pogotovo posljednjih dana, stanje očajno. Dok jedni to pripisuju ogromnim izdacima na početku školske godine, drugi kažu da sve više građani kupuju po marketima i piljarama, gdje je uglavnom voće i povrće iz uvoza i po nižim cijenama.

– Evo, vidite, skoro je podne, a nama su tezge pune. Doslovno se kupuje na komad. Po patlidžan, dva paradajza i tako. Kako neko može od penzije od 420 KM priuštiti sebi na kilogram povrća i voća? Ne može, jer taj novac daju za lijekove i režije. A zimnica se više nikome ne isplati. Ko će praviti ajvar kad je litar ulja pet i više maraka? Kako će neko napraviti džem od šljiva kad je kilogram šljiva 3 KM, a suša ih je uništila, pa su slabog kvaliteta, a kilogram šećera je skuplji od 2 KM – objašnjava prodavačica Nada na Tržnici.

Mubera Đukić će ove godine ukiseliti kupus i napraviti ajvar. Kupus, kaže, neće kupovati jer ga je zasadila u svojoj bašti na vikendici, ali zato hoće paprike roge.

– Ko se bavi poljoprivredom, njemu se i isplati, a svima drugima je sve skupo, od voća i povrća, do svega što je potrebno za pravljenje zimnice. A gdje su još trud i vrijeme – kaže Đukić.

Bolje kupiti

Badema Janičić je stalni kupac na Tržnici. Na to je, kaže, navikla, a ima svoje prodavače koji uzgajaju vlastito voće i povrće. No, od pravljenja zimnice je odustala.

– Nekada sam sve pravila, od ajvara, do džemova i sokova. Sada se to više ne isplati – govori  Janičić.

I ostali građani odgovaraju da zimnicu neće praviti. Jednostavnije je i jeftinije, kažu, otići u market po teglu ajvara ili džema, piše Dnevni Avaz.

Cijene povrća i voća

Na mostarskoj pijaci se paradajz, paprike, patlidžani, mrkva, tikvice, krastavac prodaju po cijeni između dvije i tri marke. Jedino su skuplji kupus raštika, koji se prodaje po cijeni od 5 i 6 KM, kao i špinat, koji košta 5 KM. Također, buranija je nešto skuplja i košta 4 KM.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Saobraćaj u Bilješevu obustavljen: Sudar automobila i traktora

Na regionalnom putu Kakanj-Zenica došlo je do saobraćajne nesreće. U...

Policija se oglasila nakon pucnjave u Kaknju: Uhapšene tri osobe

U Kaknju su uhapšene tri osobe zbog upotrebe vatrenog...

Kanton Sarajevo dobija vjetroelektranu

Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji vjetroelektrane Ivan...