Cigarete uskoro poskupljuju za još 50 posto?

Iako je oporezivana potrošnja cigareta tokom posljednjih godina, tačnije od kada je počelo usklađivanje trošarina s onim u Europi, skoro prepolovljena, uskoro bi mogli doći još crnji dani za ljubitelje duhanskog dima. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) predložila je da se porezi na duhan i duhanske proizvode značajno povećaju.

Zaštita zdravlja

Njihova procjena je kako bi ozbiljnije oporezivanje duhanskih proizvoda moglo spasiti 11 miliona života samo u sljedeće tri godine. SZO je na tom fonu zatražio od vlada da povećaju poreze na duhanske proizvode, tvrdeći da bi povećanje od 50 posto bilo isključivo u cilju zaštite zdravlja ljudi, kako onih koji uživaju u duhanskom dimu, a posebno onih neaktivnih pušača, koji ni krivi ni dužni udišu štetne dimove cigareta. Nekoliko dana prije obilježavanja Svjetskog dana nepušenja SZO je istaknuo da osim izgubljenih života duhan predstavlja i značajan ekonomski teret za poodice, poslove i konačno vlade jer su troškovi medicinskog tretmana bolesti prouzročenih pušenjem visoki, a time se gubi i na produktivnosti. Dr Margaret Chan, generalna direktorica SZO, je izjavila da su visoke porezne stope na duhan najučinkovitiji način da se smanji njegova upotreba i spase životi. Samo odlučna akcija na usvajanju oštrije porezne politike može pogoditi duhansku industriju tamo gdje je najranjivija. “Povećanjem poreza na duhan za 50 posto, sve će zemlje smanjiti broj pušača za 49 miliona u sljedeće tri godine, što će konačno spasiti 11 miliona života”. Osim toga, povećanje poreza za 50 posto će donijeti 101 milijardu dolara dodatnih prinosa, a dva do tri puta je efektivnije u obuzdavanju mlađe populacije jer su njihovi prihodi ograničeni.

Punjenje budžeta

Dok zdravstvene organizacije žele zaštiti zdravlje ljudi, tvrdeći kako će ostati i više novca koji bi se potrošio za liječenje oboljelih od škodljivosti duhanskog dima, vlade opet strahuju kako bi veće cijene mogle dovesti do značajnog odustajanja od pušenja, što bi opet prouzročilo smanjenja punjenja budžeta.

Danas se trošarine i dodaci na cijene cigareta, nažalost, slijevaju u budžet u javnu potrošnju. Kontinuiranim povećanjem trošarina udio trošarinskog opterećenja je povećan s 44,6 na 60,5 posto. U isto vrijeme je udio cijene prije oporezivanja pao s 44,9 na 19 posto vrijednosti cigareta na tržištu. Kako zaključuju u UNO-u, bruto zarada duhanskih kompanija od 2008. se smanjila za 50% ili za 200 miliona maraka.

Možda vam se svidi

Comments are closed.