Četiri najčešća razloga zašto vam prehlada nikako ne prolazi

Popularno

Povezano


Prehladu uzrokuje preko 200 vrsti različitih virusa i ne liječi se antibioticima jer virusi na njih ne reagiraju. Obično se najprije javi grlobolja i nos počinje curiti. Potom dolazi do začepljenosti nosa i slabijeg kašlja. Povišena temperatura obično izostaje ili je lagano povišena prvih dana kod odraslih, dok je kod djece češća.

- Marketing -

1. Ne odmarate se dovoljno
Spavanje pomaže imunološkom sustavu da radi kako treba. Kad se prehladite, potrebno vam je više sna i odmora kako bi se tijelo moglo boriti s virusima i pomoći vam da ozdravite. Prva tri dana, od pojave prvih simptoma, više odmarajte.

Osim toga, i kada ste zdravi, ako ste neispavani i umorni, lakše ćete dobiti prehladu jer vam je slab imunitet, a time je tijelo podložnije bolestima. Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju manje od 7 sati su gotovo tri puta skloniji bolestima od onih koji spavaju osam i više sati.

2. Ne pijete dovoljno tekućine
Kada se čovjek razboli, lako postaje dehidriran, a bolno grlo može učiniti da vam se pije manje nego inače. Također, povišena temperatura ubrzava potrošnju vlage iz tijela kao i pojačano stvaranje sluzi.

Zato, kada ste prehlađeni, ali i inače – u tijelo unosite dovoljno tekućine, bilo da se radi o vodi, čaju ili juhi. Suzdržite se od kofeina i alkohola jer iz tijela izvlače više tekućine nego što je ostane nakon što ih popijete.

3. Pod stresom ste

Stres jako loše djeluje na imunitet i organizam se ne može boriti s virusima kako bi trebao. Kada ste pod velikim stresom lakše ćete se razboljeti, a ako ste već bolesni, sporije ćete ozdravljati i simptomi bolesti će biti gori, piše WebMD.

4. To zapravo nije prehlada

Lako je zabuniti se i zamijeniti prehladu s nekim drugim bolestima. Na primjer, čini vam se da ste prehlađeni, imate određene simptome, no to nikako ne prolazi jer ste zapravo alergični na nešto. prneosi 24sata

- Marketing -

Najnovije