Povezano

Često se budite između tri i četiri sata ujutro: Evo šta je uzrok i šta vam može pomoći da ponovo zaspite


Ako se mučite nakon što se probudite i vrlo teško ponovo zaspite u periodu oko tri ili četiri sata ujutro, riječ je o pojavi koja ima medicinsko objašnjenje i povezana je s hormonima.

- Marketing -

Naime, tokom noćnog sna, naš organizam oko tri ili četiri sata ujutro dolazi na svojevrsnu prekretnicu. Tjelesna temperatura u to vrijeme počinje rasti, smanjuje se nagon za spavanjem (jer smo već dobar dio noći spavali), lučenje melatonina (hormona spavanja) doseglo je vrhunac, a nivoi kortizola (hormona stresa) rastu kako se tijelo priprema za početak dana.

U kombinaciji s vrlo visokimm nivoom aktivnosti melatonina, poremećena je ravnoteža hormona potrebna za dobar san, a rezultat tog procesa lakše je buđenje.

Osim toga, tada je dotok krvi u mozak malo smanjen u određenim područjima jer zapravo bismo trebali spavati.

Nakon što se probudimo u to vrijeme jako smo osjetljivi na negativne emocije. Tokom ove faze, ne samo da se lakše budimo noću, već nam je teže ponovo zaspati jer nam se u glavi počinju rojiti teške misli, brige…

Razdoblje između tri i četiri sata ujutro, stručnjaci koji se bave istraživanjem sna, nazivaju i „vučijim satom“. Ovaj izraz vjerovatno dolazi iz antičkih vremena i odnosi se na gluho doba noći, kada niko nije budan osim – vukova.

Psihologinja dr. Alexa Kane kaže da ako se probudimo noću i počnemo osjećati zabrinutost, tjeskobu ili frustraciju, vjerovatno smo aktivirali svoj simpatički živčani sistem, svoj sistem “bori se ili bježi”.

– Kada se to dogodi, vaš mozak prelazi iz stanja mirovanja u stanje budnosti. Vaš um može početi “juriti”, a otkucaji srca i krvni pritisak mogu porasti – kaže.

Zbog toga je puno teže opet utonuti u san. Ova reakcija na stres može dovesti do nesanice i potpunog poremećaja spavanja.

Redovno buđenje noću također može biti simptom apneje u snu.

- Marketing -

Najnovije

Popularno