Cestarine za električne i hibridne automobile koji se u BiH uvezu do kraja 2022. će biti smanjene

Popularno

Povezano

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sastavilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. 12. 2022. godine.

Prijedlogom ove odluke propisuju se kriteriji pri uvozu u BiH novoproizvedenih električnih i hibridnih automobila koji će se uvoziti do kraja iduće godine, uz korištenje privremene suspenzije i privremenog smanjenja carinskih stopa utvrđenih u Zakonu o carinskoj tarifi.

- Marketing -

Podsjetimo, zastupnici i trgovci sada plaćaju carinu od pet posto na uvoz električnih i 15 posto za hibridne automobile, te su odavno tražili da se to promijeni, piše Klix.ba.

Tarifne suspenzije ne odnose se na robe koje su porijeklom iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Također, radi ostvarivanja prava na uvoz robe uz carinsku deklaraciju će biti neophodno podnijeti i potvrda Vanjskotrgovinske komore BiH da se roba ne proizvodi u zemlji.

  • Bez obzira na rok primjene određen prema ovoj Odluci, Vijeće ministara BiH može dva puta godišnje preispitati primjenu ove Odluke i na osnovu činjenica utvrđenih u tom postupku, na prijedlog resornog ministarstva, donijeti Odluku o prestanku primjene tarifne suspenzije za konkretnu robu, ako više nije u interesu bh. gospodarstva ili zbog tehničkog razvoja proizvoda ili izmijenjenih oblasti ili ekonomskih trendova na tržištu”, stoji u Prijedlogu odluke.

Odluka će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

- Marketing -

Najnovije