― Marketing ―

“Češljaju” cijene goriva: Pumpe ponovo pod lupom inspektora

- Marketing -

Benzinske pumpe u Republici Srpskoj narednih dana biće pod lupom tržišne inspekcije jer je ponovo utvrđeno da pojedini drže cijene iznad dozvoljenih i krše Uredbu o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

 

U Inspektoratu RS kazali su Glas Srpske da su intenzivnije kontrole benzinskih pumpi u Republici Srpskoj počele od utorka te da će trajati i idućih dana.

- Marketing -

 

“Prvi još do kraja neobrađeni podaci sa terena pokazuju da se radi o nekoliko benzinskih pumpi koje su ponovo zatečene u prekršaju”, naglasili su u Inspektoratu.

 

Podvukli su da su tržišni inspektori od 5. marta do 12. avgusta kontrolisali 181 benzinsku pumpu. Od toga broja kontrola u 115 slučajeva utvrđene su nepravilnosti na osnovu čega su inspektori izdali 230 prekršajnih naloga, čija vrijednost premašuje 1,67 miliona KM.

 

“Nepravilnosti se odnose na formiranje cijena u dijelu ograničenja propisanih marži. Utvrđena su određena prekoračenja koja su jedno vrijeme bila znatno veća od dozvoljenih. Svim  benzinskim pumpama koje su zatečene u prekršaju izrečene su zakonom predviđene prekršajne mjere”, podvukli su u Inspektoratu.

 

Naglasili su da će kontrole biti nastavljene kako na benzinskim pumpama, tako i u većim trgovačkim centrima sa ciljem praćenja prometa i formiranje cijena.

 

Premijer Republike Srpske Radovan Višković naveo je da je od Inspektorata RS tražio da “žešće krenu” u maloprodaji u kontrolu svih cijena nafte i naftnih derivata, jer postoje znatna odstupanja od jednog do drugog prodajnog mjesta ili jednog i drugog dijela Republike Srpske, a ne bi trebalo da bude razlike.

 

Podvukao je i da će inspekcija pojačati kontrole kako bi natjerali davaoce bilo kakvih usluga da svoje cijene sada prilagode novonastaloj cijeni nafte i naftnih derivata.

 

“Nisam primijetio da smo imali pad cijena ostalih namirnica u Republici Srpskoj kada je došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata, dok su svi ranije u obrnutoj situaciji poskupljenja pravdali rastom nafte i naftnih derivata”, rekao je Višković za Srnu.

 

Naglasio je da cijene nafte i naftnih derivata u RS u posljednjih mjesec značajno stagniraju ili imaju znatan pad, podsjetivši da je cijena litre dizela u maloprodaji bila veća od 3,6 KM, dok trenutno u Republici Srpskoj ima i prodajnih mjesta sa cijenom litre toga goriva i ispod tri KM.

 

Radili bez dozvole

 

Pojedine benzinske pumpe u Republici Srpskoj rade i bez dozvola, a primjer za to je slučaj iz Šamca. U Inspektoratu RS naveli su da su inspektori krajem jula otkrili da u pomenutoj opštini jedna pumpa nema pribavljeno rješenje Ministarstva trgovine i turizma RS.

 

“Ta benzinska pumpa je zatvorena do pribavljanja dozvole, a odgovornom licu izdat je prekršajni nalog u visini od 4.000 KM”, naveli su u Inspektoratu.

 

- Marketing -