CCI o radu Vlade i Skupštine ZDK

0
327

Članovi monitoring tima Centara civilnih inicjativa prezentovali su danas rezultate monitoringa proteklog šestomjesečnog rada Vlade i Skupštine Zeničko- dobojskog kantona. Skupština je redovno zasjedala, jedina s prosjekom jednom mjesečno, ali takav intezitet rada nije dao adekvatnu produktivnost, po čemu je na šestom mjestu.

Posebno zabrinjava niska realizacija zakona, svega tri, što je najlošiji šestomjesečni rezultat od 2011. godine. Nije usvojena ni jedna strategija, a Program rada, iako je prvi put donešen na vrijeme, po obimu je najmanji u aktualnom mandatu, pa u CCI-u ocjenjuju kako je poražavajuće da za šest mjesedci nije relizovana ni trećina od ukupno 112 planiranih mjera.

Intezitet rada Vlade u prvoj polovini 2017. godine bio je ispod propisanog nivoa, najniži je u proteklih 7 godina, a to je ostavilo dramatične posljedice na produktivnost Vlade, jer je razmotrano dvostruko manje mjera nego u prethodnih šest mjeseci.

Analiza tih mjera od strane CCI-a je pokazala zanemariv procenat posebno značajnih mjera kojima je moguće sistemski uticati na promjenu kvaliteta života građana, odnosno Vlada se najviše bavila dnevno- operativnim poslovima, zaključili su u CCI-u.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here