Čak ni velika kiša nije omela kakanjske borce trećeg Manevarskog bataljona da dođu na tradicionalno obilježavanje

16.04.2017 godine . Na Ponijerima kod Kaknja obilježena je godišnjica postojanja Trećeg manevarskog bataljona. Preživjeli borci i starješine položili su cvijeće na spomen obilježje Ponijeri Na smotri 1994. godine tadašnji komandant Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin je kazao da su tadašnji borci ono što krasi kakanjski narod.

– Vi ste najhrabriji među hrabrima, vi ste ponos Kaknja. Generacije koje dolaze imat će o kome i čemu da pričaju, kazao je Mahumuljin. Kakanjski Treći manevarski bataljon prvi je, među četiri takve jedinice na području Srednje Bosne, izvršio svoje postrojavanje i završio veoma tešku i složenu taktičku obuku. Sastav Trećeg manevarskog bataljona činili su borci slavne čete “Bosna”, borci Prve čete Prvog bataljona 309. brdske brigade i udarna grupa IDV-a 309. brdske brigade. Manevar je učestvovao i u veličanstvenoj operaciji oslobađanja Vozuće. U ovoj akciji borci Trećeg manevarskog bataljona uspijevaju prvi da se spoje sa snagama Drugog korpusa Armije R BiH odakle se nastavlja oslobodilački pohod prema Ozrenu.

Posljednja akcija Manevra odigrala se na oslobađanju Sanskog Mosta. Trećem manevarskom bataljonu odata su brojna priznanja. Izdvajamo dvije pismene pohvale Generalštaba Armije R BiH, jednu od strane Trećeg korpusa, tri pismene pohvale Komande 35. divizije Armije R BiH. Nakon dvadest tri godine na istom mjestu komandant Elvedin Dinko Šehagić ponovo se obratio preživjelim saborcima (Udruženje boraca Treći manevar)

Video koji je postao hit na internetu.
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar