15.7 C
Kakanj
Srijeda, 16 Juna, 2021

Čaj od ove travke je izuzetno ljekovit, pripremite ga na ovaj način i zaboravit ćete na bol


Među ljekovitim biljkama izdvaja se i gorka djetelina, s obzirom na to da čaj od nje ublažava kostobolju i reumatizam travari je preporučuju sada, jer zbog puno sjedenja tokom izolacije, česta je pojava bolova lokomotornog sistema, piše “Informer“.

Gorka djetelina preporučuje se i u slučaju da bi trebalo da se poboljša rad jetre, apetit, a može da zamijeni i sva ljekovita svojstva lincure.

Čaj od suhog lista gorke djeteline priprema se tako što se jedna kašičica lista prelije šoljom vrele vode. Znači, ne kuha se već je samo važno da se popari. Kao i drugi čajevi, pije se bez šećera, eventualno uz malo meda, a dnevno su dovoljne dvije šolje.

Fitoterapeuti savjetuju da dnevno ne bi trebalo da se pije više od dvije šolje ovog čaja jer može da uzrokuje dijareju, ali zato samo dvije šolje na dan mogu da pomognu u slučaju zatvora.

Travari ovu biljku nerijetko kombinuju sa drugim, a najčešće sa žalfijom i kičicom.

Iskustva su pokazala da gorka djetelina može da pomogne i kod osjetljivog želuca, nadimanja, žutice, gasova pa i čak kod suhog kašlja. Takođe, koristi se i za poboljšanje krvne slike. Terapijske efekte ima i kod kožnih oboljenja kao što su ekcemi, lišajevi, osipi, a u tom slučaju se koristi u vidu obloga koje se natapaju čajem. Gorak ukus joj je, tvrde poznavaoci ljekovitog bilja, jedina mana.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO