26.7 C
Kakanj
Petak, 18 Juna, 2021

Bursać žestoko odgovorio Stanivukoviću: Razmišljanje jednog neočetnikaDosta pažnje izazvala današnja izjava gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića koji je komentirajući izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava i uklanjanja inat-crkve iz avlije nane Fate Orlović kazao da se u “svetinje ne dira”.

“Sve institucije Republike Srpske ćute o rušenju crkve u Кonjević Polju. Banja Luka neće Svetinje se čuvaju, obnavljaju i grade”, rekao je mladi lider koji bi valjda trebao biti budućnost bh. politike.

Na ovo je reagovao Dragan Bursać, ugledni bh. novinar i kolumnista, jedan od najboljih novinara ovog djela Evrope.

“Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u vezi sa rušenjem bespravno podignutog vjerskog objekta na zemlji Fate Orlović kaže da se u svetinje ne dira. Baš zanimljivo jer je režim čiji je ideološki nasljednik on porušio skoro sve i jednu džamiju na teritoriji grada kojim stoluje. Za razliku od crkve u Konjević Polju, ove džamije, ne samo bile “svoje na svome”, nego su neke poput Ferhadije i Arnaudije uvrštene u popis Svjetsku kulturne baštine. Pa, se ovdje zapravo trebamo zapitati otkud Stanivukoviću, ali ne samo njemu, ta vrsta šizofrenije i selektivnog pamćenja”, pita se Bursać, prenosi Radiosarajevo.ba.

Nemoguće je, dodaje Bursać, ne znati šta se dešavalo u Banjoj Luci, prije manje od tri decenije.

“A dešavao se urbicit, kulturocid i elitocid uz etničko čišćenje. Biće da ovdje nije riječ o šizofreniji nego rasizmu i rasističkom ponašanju. Jer džamije su naslijeđe “nižih bića”, “Turaka” i njihovih muslimana. Tako se reinterpretira postojanje Bošnjaka, bošnjaštva i njihovih sakralnih objekta i u RS-u, ali i diljem “srpskog sveta”. Nema sad veze što su oni koji su počinili genocid bili blagosiljani od popova što izgradiše objekat u avliji nane Fate. Oni su svi heroji, nasuprot Bošnjacima i njihovim vjerskim objektima za koje ni pamćenje nije rezervisano. Suštinski ovakav način razmišljanja, razmišljanje jednog neočetnika, Stanivukoviću je jako blizak. Rješenje-denacifikacija od malih nogu. Na žalost 90 posto stanovnika “srpskog sveta” neće ući u ovaj voz otrježnjenja”, zaključio je Bursać.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO