Bugojanske muzičke grupe Bosna band i Hazard band iz 1992. – Bug.ba


U 2022. godini bilježimo tri decenije – jubilej osnivanja dvije muzičke grupe i snimanja i objave audio kaseta sa patriotskim pjesmama bugojanskih muzičkih grupa Bosna band i Hazard band, aktivnost koja se odvijala u sklopu IPD-a Općinskog štaba odbrane Bugojno Armije Republike Bosne i Hercegovine. Naime u julu i augustu 1992. godine snimljene audio kasate ove dvije muzičke grupe su umnožene u po 100 komada i dostavljene po klubovima privremeno zaposlenim radnicima u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Bosna band je u septembru iste godine snimila u studiju Omega u Visokom. Pjesme ovih muzičkih grupa dugo godina su bile vrlo slušane ne samo u Bugojnu i široj okolini, nego i kod naših radnika u Zapadnoj Evropi. I sada se rado slušaju.
Bosna band činili su: Sabahudin Mistrić, Emir Mistrić, Ilmaz Šečić (klavijatura), Saša Živanov (gitara), Samir Šečić (bas), Saša Bošković (bubanj) i Elmir Šehić (bubanj).
Hazard band činili su: Enver Čaušević, Senahid Fuka i Nermin Duraković, a nisu među živima Jasmin Krivdić i Muhamed Hamzić.
Pokrenuta je inicijativa da se na prikladan način obilježi ovaj jubilej. Inicijativni odbor koji čine Kemal Balihodžić, Samir Šečić i Saša Živanov priredili su sastanak, podijeljena su i evocirana sjećanja na aktivnosti u okviru IPD-a u to vrijeme, koja su bila sadržajna, raznovrsna i dinamična.
-Mi smo vraćajući se sa linije koristili slobodno vrijeme uz svirku, komponovanje i nastanak pjesama. Većina tekstova je nastajala upravo u toku sviranja, pa možemo reći da je Bosna band autor svih tekstova na ovoj kaseti, istakao je Saša Živanov.
-Dobra je ideja da se okupe članovi ovih muzičkih grupa, ali to je neostvariva. Dva člana nisu među živima, a dva su daleko od granica Bosne i Hercegovine, sa određenom dozom žala rekao je Samir Šečić.
-U sklopu aktivnosti nastanka, osnivanja i pokretanja Televizije Bugojno, krajem septembra i u oktobru ušlo se u proizvodnju programskih sadržaja. Tako su audio kasete snimane na VHS kasete i kasnije korištene u popunjavanju televizijskog programa. Novinari i snimatelji odlazili su među borce, na teren, na liniju snimali reportaže i tako su nastajali dokumentarni sadržaji koji su kasnije prikazivani i prezentovani na TV Bugojno, kazao je Kemal Balihodžić.

- Marketing -

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/bs_BA/sdk.js#xfbml=1&version=v2.11&appId=251400528259497”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
bug.ba

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano