6.8 C
Kakanj
Utorak, 20 Aprila, 2021

Budite umjereni: Kako prekomjeran unos čokolade utiče na organizam?

Stručnjaci često govore da je čokolada najbolji slatkiš koji možete odabrati ako pazite na prehranu, a nerijetko se nalazi i na popisu dozvoljenih namirnica u dijetama.

Ipak, mnoga istraživanja pokazala su da pretjeranom konzumacijom može doći do negativnih posljedica.

Povećava se nervoza

Čokolada sadrži fenetilamin, molekule koje imaju slično djelovanje na mozak kao psihoaktivni stimulansi, i tiramin – oblik aminokiseline.

Zajedničko djelovanje može potaknuti adrenalin, lupanje srca, povećati krvni pritisak te izazvati bijes i nervozu.

Možete početi naglo mijenjati raspoloženje i postati svadljivi, a samim time i češće ući u sukobe.

Kosti postaju slabije

U bolnici Royal Perth, u Australiji, provedeno je istraživanje na starijim ženama kako bi se otkrilo djelovanje čokolade na organizam.

Svakodnevno su ju konzumirale, a na kraju eksperimenta stručnjaci su otkrili da oksalati u čokoladi sprječavaju apsorpciju kalcija, a šećer pak potiče njegovo izlučivanje iz organizma, tvrdi autor Jonathan Hodgoson.

Nakupljanje kilograma

Jedan red mliječne čokolade ima 150 kalorija, a otprilike 50 posto energije u čokoladi dolazi od masti. Uz to, sadrži dosta šećera. Pretjerana konzumacija dovodi do povećanja kilograma.

Ako želite i dalje uživati u čokoladi, najvažnije je biti umjeren. Također, birajte onu koja ima barem 60 posto kakaa. Iako je gorka, puno je zdravija opcija.

Tamnije čokolade sadrže antioksidanse, bioflavonoide, vitamine i minerale. Bogatije su alkaloidima koji psihoaktivno, čak i antibakterijski, djeluju na ljude, prenosi chocolatebarcabarete.com

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO