Budite tu za prijatelje

0

Teško je zamisliti život bez prijatelja, a mnogi prijateljstvo uspoređuju s krhkom biljkom koju treba stalno njegovati. Ponekad nije lako biti dobar prijatelj, ali svako uz malo truda može poboljšati svoje prijateljske vještine.

Prvi korak u ostvarivanju dobrog prijateljstva je imati dobar odnos sa samim sobom, odnosno biti zadovoljan samim sobom. Dakle, kada volite sebe, postajete atraktivniji drugim ljudima. Odnos između dva prijatelja zahtijeva veliku količinu vremena i energije – a toga, nažalost, ipak imate u ograničenim količinama. Zato odredite ljude s kojima želite nešto više od pozdravljanja kada se sretnete. Nemojte se zabrinuti ako svi vaši poznanici ne dođu na listu onih pravih frendova. Vodite se načelom da je bliskost mnogo važnija nego broj prijatelja.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Napravite prvi korak. Ako želite poboljšati svoje prijateljstvo, odbacite strah od odbijanja i preuzmite više rizika. Pozovite prijatelja/prijateljicu na utakmicu ili u kino, sami spremite jelo i slično. Ne propuštajte prilike i slobodno budite onaj ko će prvi uzeti telefon u ruke jer zbilja nije bitno ko je potaknuo druženje. Naoružajte se pozitivnom energijom. Izbjegavajte stalno kukanje, tračanje i kritiziranje jer niko ne voli tzv. ispijače energije koji samo gnjave svojim problemima.

Ljude koji slušaju šta neko govori doista je teško pronaći, zato stalno vježbajte ovu važnu disciplinu u komunikaciji s ljudima. Saslušajte šta vam prijatelj želi reći i nikako ne upadajte u njegove/njezine rečenice.

Budite iskren/a. Ako vas prijatelj upita što mislite, odgovorite iskreno, bez uvijanja. Iskrenost je također vrlo važan temelj svakog prijateljstva.

Zlatno pravilo prijateljstva. Staro pravilo kaže: ponašajte se prema svojim prijateljima na onaj način na koji želite da se oni prema vama odnose. Da pojednostavimo: da biste imali prijatelja, i sami postanite prijatelj. Usredotočite se više na to da ste zainteresovani za probleme prijatelja nego da ste zanimljivi. Mnogo je načina da pomognete svojim prijateljima kada su i u kakvoj nevolji, priteknite u pomoć, saslušajte dobro svoga prijatelja ili prijateljicu.

(Merima Babić)