Britanci zaplijenili 104 kg zlata u vrijednosti 4,5 miliona eura

Zlato je prvobitno bilo otpremljeno na Kajmanska ostrva iz Venecuele privatnim avionom. Ova velika pošiljka je zaplijenjena prošlog mjeseca, a sudije su sada dozvolile državnim organima da ga trajno zadrže pozivajući se na tamošnji zakon o prihodima od kriminala, prenosi “Klix“.

Lokalne vlasti sada rade na identifikaciji odakle je izvorno došlo zlato. Naime, značajan dio ovog plemenitog metala je zaplijenjen u blokovima i sitnim komadima, dok je oko šest komada bilo u obliku srca.

“Mi vjerujemo da je ova pošiljka povezana s narko kartelima koji djeluju iz Južne Amerike. U saradnji s partnerima u inostranstvu i u Velikoj Britaniji brzo smo uspjeli zaustaviti njegovo daljnje kretanje”, rekao je Steve McIntyre iz Aerodroma Heathrow, gdje je i pronađeno zlato.

On je naglasio da se poslovni model mnogih organiziranih kriminalnih grupa oslanja na sposobnost da se novac ili vrijedna roba prebacuje preko granica, kako bi se finansiralo daljnje ulaganje u kriminalne aktivnosti.

“Oduzimanje velikih količina novca ili zlata kriminalne grupe pogađa tamo gdje ih najviše boli, po džepu. Ovo je bila značajna zapljena i pokazuje koliko efektivno granične snage sarađuju s partnerima za provedbu zakona, kako u zemlji tako i u inozemstvu, u borbi protiv organiziranog kriminala”, dodao je on.

Možda vam se svidi

Leave A Reply