17.7 C
Kakanj
Subota, 31 Jula, 2021

Brisel može lakše da kažnjava političare u BiH

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Odluka o mogućnosti uvođenja sankcija za političare u BiH produžena je za još jednu godinu, do 31. marta 2022. godine, objavljeno je u službenom listu Evropske unije.

Naime, Vijeće Evropske unije je 2011. godine donijelo Odluku o mjerama ograničavanja s obzirom na stanje u Bosni i Hercegovini. Na temelju preispitivanja Odluke odlučeno je da mjere ograničavanja treba produžiti za još godinu dana.

Ekonomista Draško Aćimović objašnjava zašto je ova odluka specifična u odnosu na prethodne.

  • Ova odluka je specifična po tome da nema potrebe za konsenzusom svih zemalja da bi se na listi našli političari iz BiH, a dovoljna je takozvana kvalifikovana većina ili, pojednostavljeno rečeno, dovoljno je 15 do 17 zemalja da se usaglase – kaže Aćimović.

Sankcije

Dodaje da se nekoliko opcija navodi za moguće sankcije Evropske unije.

  • Jedna je da se ujednače EU i sankcije SAD, odnosno da oni koji su sankcionisani od strane SAD budu sankcionisani i od EU. Drugi zahtjev ide u pravcu da se uvedu sankcije političarima koji su odgovorni za kriminal i korupciju, kao i nečinjenje u vrijeme pandemije kovid 19 – rekao je Aćimović.

On ističe da je ove godine izvršeno veliko lobiranje s dvije strane.

  • Jedno lobiranje vršeno je od strane političara iz BiH da se ta odluka ne produži, a s druge strane, od niza zemalja da se produži i da se uvedu po prvi put imena na listu – navodi Aćimović.

Neprovedena reforma

Dodaje da je Bosna i Hercegovina imala zacrtane reforme i ciljeve, ali koje nije ostvarila.

  • BiH nije ostvarila ništa od zacrtanih reformi koje su dogovorene sa EU, a uzela je u zajam veliki novac od 250 miliona eura od Evropske unije, koji je bio uslovljen reformama – objašnjava Aćimović.

Naime, nakon nekoliko mjeseci vaganja, početkom godine je sporazum o pomoći EU od 250 miliona eura konačno ušao u proces ratifikacije nakon kojeg sredstva postaju operativna, piše Srpskainfo. Budući da je riječ o pomoći za više nivoa vlasti, čiji su predstavnici učestvovali u pregovorima sa EU, glavna namjena ove mikrofinansijske pomoći je bila ublažavanje posljedica krize uzrokovane epidemijom virusa kovid-19.

Da kriza nije ublažena najbolje svjedoči krivična prijava razočaranih građana BiH nedavno podnesena protiv nadležnih.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO