Bravo, omladino: Učenik osvojio prvu medalju za BiH na Svjetskoj geografskoj olimpijadi

Na 18. Svjetskoj geografskoj olimpijadi koja je održana u Parizu učestvovala je ekipa Bosne i Hercegovine u sastavu Fatih Žgalj, Stefan Lazarević, Miloš Samardžić, Petar Jurošević.

Tim su predvodili profesori Sead Srna i Dragan Ilić.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Učenik Fatih Žgalj osvojio je srebrnu medalju u konkurenciji 55 država i 220 takmičara!

Ovo je prva medalja za Bosnu i Hercegovinu sa svjetske olimpijade.

“Imamo izuzetno talentovane takmičare iz mnogih oblasti, ali je godinama izostajala podrška sistema. Vlada KS i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje sada mijenja ovaj pristup. Posebnu pažnju ovim izvrsnim učenicima i učenicama u godinama koje dolaze pružat će Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, kroz segment izvrsnosti i liderstva.

Čestitamo Fatihu, njegovom mentoru profesoru Seadu Srni, porodici, školama i školskim drugarima”, rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Od 2017. godine Bosna i Hercegovina učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Na Evropskim olimpijadama iz geografije do sada su naši učenici osvojili više medalja. Međutim, svjetska olimpijada je veoma zahtjevno takmičenje sa tri nivoa zadataka koji se rade od 2 – 3 sata.

Prvi nivo čine zadaci iz svih oblasti geografije kroz analize određenih pojava i procesa. Drugi nivo čine praktični zadaci gdje se kroz swot analize, kartografske projekcije, dijagrame i urbane zone analiziraju određeni procesi. I treći nivo je multimedijalni test gdje se kroz slikovne zadatke analiziraju i rješavaju određeni procesi i pojave.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Ako imate iphone: Ios 16.2 donosi nekoliko noviteta, a ovo je jedan od najvećih

Trenutna treća beta iOS-a 16.2 konačno daje mogućnost potpuno...

Gdje je nestala praznična čarolija: “Sjedi kući i uživaj za svojim stolom”

Kako će bosanskohercegovački građani dočekati praznike i šta sebi...

Ne ponovilo se: Zagorjela zadnja strana tave je prošlost ako je očistite na ovaj način

Domaćice znaju koliko je teško očistiti i oprati tavu,...