1.8 C
Kakanj
Ponedjeljak, 25 Januara, 2021

Branimir Muidža: U TC Kakanj investirali smo više od 200 miliona, smanjili smo emisije prašine i postali tržišni lideri

Tvornica cementa Kakanj je jedna od naših najuspješnijih kompanija koja posljednjih dvadeset godina posluje u sastavu Njemačke svjetski priznate Heidelbergcementcement grupacije.

Njemačka stabilnost i kvaliteta poslovanja su ostavili svoj otisak na ovu kompaniju. Danas imamo jednu od najstabilnijih i jednu od najodgovornijih kompanija u Bosni i Hercegovini.

Teško ćete naći značajniji objekat u našoj zemlji a da nije izgrađen cementom iz Kaknja. Sve što rade u ovoj kompaniji rade na pravi način.

Generalni direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža, upitan kako tvornica  izgleda nekad i sad odgovara:

  • Prije 42 godine Tvornica cementa Kakanj započela je sa svojim radom. Tada je na našem tržištu bilo odprilike sat vremena vožnje kamionima a danas je to sat i po vožnje avionom. U te 42 godine dogodila se isto tako privatizacija Tvornice cementa Kakanj kada je prešla u ruke Heidelberg cementu koji je gigant u građevinskoj industriji u svijetu. Pogotovo tih 20 godina zabilježili smo jedan izuzetan napredak, izuzetan razvoj kada smo investirali više od 200 miliona, jer podsjećam da je prije privatizacije tvornice gotovo 99% opreme bilo amortizirano. U tom periodu smanjili smo emisije prašine, postali smo tržišni lideri, postali smo tržišni lideri kako u proizvodnji cementa tako i u proizvodnji betona u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Proširili smo svoje djelatnosti, danas poslujemo izvan granica Bosne i Hercegovine, plasiramo proizvode i u Evropskoj uniji. Danas je Tvornica cementa Kakanj poslovni i biznis lider održivoga razvoja u cijeloj regiji.

Kako se pandemija Covid-19 odrazila na vašu kompaniju i vaše poslovanje?

  • Pandemija se u svakom slučaju odrazila na poslovanje svih kompanija u Bosni i Hercegovini pa isto tako i na poslovnom planu tvornice cementa. Međutim, mi smo od same pojave pandemije ne samo u Bosni i Hercegovini već pojavom pandemije i u Aziji i Evropi povukli prve konkretne mjere kojima smo zaštitili prije svega ljude a onda isto tako i opremu. Kompletno smo ‘pretresli’ naše poslovne procese,  prilagodili smo se toj pandemiji i danas smo, da tako kažem, sretni sa time da nemamo zabilježen nijedan covid slučaj u našim pogonima i od strane naših ljudi  – kaže Muidža.

Generalni direktor Tvornice cementa Kakanj, Branimir Muidža

Na šta posebno stavljate akcenat kada kažete da ste se prilagodili poslovanje?

  • Pa u posljednjih 20-ak godina  od privatizacije tvornice na ovamo dogodila se velika transformacija u poslovanju tvornice. Ono na što smo stavili akcenat  u posljednje dvije godine to je digitalna transformacija. Ta digitalna transfrormacija obuhvata  sve naše poslovne procese i mi kompletno prelazimo na neke online platforme, kako u plasmanu našeg prozvoda, kako u procesu prozvodnje isto tako i u fazi nabavke – kazao je generalni direktor Muidža za Poslovne novine i dodaje:

  • U ovom izazovnom vremenu i dinamičnom poslovnom okruženju u kojem živimo Tvornica cement se nastavlja sa svim svojim planiranim aktivnostima, sa svojim investicijama, sa plasmanom svih svojih proizvoda. Mi želimo i dalje plasirati naše sivo zlato u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, jer mi moramo naprijed.

(Kakanj-X)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO