Braća nižu samo petice, a kuća im se ruši

0

Braća Peđa i Lazar iz Ravnog Dela u Srbiji, iako žive u kući sklonoj padu bez osnovnih uslova za pristojan život, po znanju i uspjehu su primjer vršnjacima u Osnovnoj školi u Kruševici.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Teret godina, kamena i blata još uspjevaju da zadrže bagremove grane. U kući koja broji drugi vijek postojanja stasava četvrta generacija Stojanovića. Nad glavom plafon samo što se nije obrušio, pod nogama beton. Tu žive dva odlikaša.

“Nije mnogo teško učiti, teško je naći gde ću da učim pošto od prozora duva i promaja često kad su hladni dani”, kaže Peđa Stojanović, učenik sedmog razreda.

Bez radnog stola, kompjutera, mobilnih telefona. Skromno pokućstvo davno dotrajalo, kupatilo neupotrebljivo. Od nadnice koju otac zarađuje od Vlasotinca do Beograda, za hranu, odjeću i obuću ima. Za novi krov nad glavom ni pomisli.

“Za školu najosnovnije ima, ali nema krova nad glavom jer ja i suprug ne može da postignemo”, žali se njihova majka Natalija.

Peđa želi da bude pilot, Lazar profesor

Za četvorku braća ne znaju. Pametni, vrijedni, kulturni, sa jasnim ciljem – Peđa da postane pilot, Lazar profesor. Drugari i nastavnici za njih imaju samo riječi hvale.

“Odličan drug, zna da pomogne, hoće da nam objasni, odlično zna matematiku”, kaže Peđin drug Marko Dinčić.

Profesorka francuskog jezika Jelena Miljković kaže da su Peđa i Lazar djeca za svaku pohvalu i, kako dodaje, milina je raditi sa njima.