Bošnjaci u Srebrenici grade bolji život, a ništa ne ruše

0

Zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić pozvao je sve lokalne političke aktere da se suzdrže u predizbornom vremenu i da javnosti predstave konkretne korake kako učiniti život građana boljim i mirnijim. 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U izjavi u kojoj reagira na navode iz saopćenja koalicije sprskih stranaka u Srebrenici “Zajedno za Srebrenicu”, u kojem je okarakterisan kao zločinac, Fejzić ističe da je s ponosom branio Bosnu i Hercegovinu, svoj narod i da je ta borba bila časna. Fejzić dodaje kako su se u tom saopćenju koalicije sjetili njegove prošlogodišnje izjave kada su se Bošnjaci u Srebrenici usprotivili inicijativi da se Peteru Handkeu podigne spomenik u Srebrenici. – 
Podsjećamo, tu inicijativu je pokrenuo Vojin Pavlović i njegovo udruženje ‘Istočna alternativa’. Dobro je da su se nakon godinu dana stvari otkrile, i pokazale gdje Vojin Pavlović crpi podršku – naveo je Fejzić. 
Poručuje da su Bošnjaci i sada protiv bilo kakvog spomenika Handkeu, i tu se nije ništa promijenilo te da on stoji iza svake svoje riječi kako prije godinu dana tako i sada, Također, Fejzić ocjenjuje da saopćenje koalicije ”Zajedno za Srebrenicu” pokazuje zbog čega Bošnjaci ne vjeruju u namjere srpske politike kada je u pitanju spomenik miru.

Poručio je, međutim, da Bošnjaci u svom gradu grade bolji život, a ništa ne ruše. – Bošnjaci u Srebrenici ništa neće rušiti, pa ni isforsirani spomenik miru. Postavit ćemo to i ovako, to je spomenik i Naseru Oriću koji je branio svoju zemlju i narod, težio slobodi i miru. U realnosti, spomenik je to kojeg možemo predstaviti i kao ‘kolo na sred Srebrenice’. Kolo nad kostima žrtava genocida – naveo je Fejzić.
Naglasio je da su Bošnjaci u Srebrenici za mir, što su, dodaje, pokazali povratkom na razrušena ognjišta nakon genocida.

 – Zaista, mir nema alternativu. Mi smo to svojim djelima pokazali, da živimo mir, i tako ćemo nastaviti – istakao je Fejzić u saopćenju za javnost.