Bošnjaci traže državni status za Sandžak, kontrolu granica vršile bi međunarodne snage

U “Inicijativi za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak”, BNV traži da Sandžak vrši funkcije državne vlasti preko svojih i organa u opštinama u njegovom sastavu, prenosi “RTS”.

Teritorija Sandžaka bi, prema inicijativi BNV-a, obuhvatala područja općina Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

“Kontrolu granica Sandžaka vršit će međunarodne snage koje će garantirati punu slobodu kretanja ljudi i robe”, objavljeno je na internet-stranici BNV-a, prenosi “Srna”.

Inicijativom se predviđa da Sandžak može stupiti u međunarodne odnose kada su u pitanju naučno-tehnička, kulturno-prosvjetna i ekonomska saradnja, te druge oblasti predviđene ovom inicijativom.

Prava i obaveze Sandžaka bi, prema ovoj inicijativi, bi regulirali “ustavom Sandžaka”.

“Sandžak je teritorijalno-politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive. Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima, ustavom Sandžaka priznat će se status konstitutivnih naroda u Sandžaku”, navodi se u inicijativi.

Sandžak bi imao demokratski izabranu skupštinu, guvernera i vladu, kao nosioce izvršne vlasti, uključujući policiju pod njihovom kontrolom i nezavisno sudstvo. Prvi izbori za ove organe bili bi održani pod nadzorom UN, Evropske unije i OSCE-a.

“Područje Sandžaka bit će trajno demilitarizirano pod nadzorom UN i Evropske unije, što obavezuje državne vlasti da u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i one policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti. Kontrolu granica Sandžaka vršit će međunarodne snage”, navedeno je u inicijativi.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar