Povezano

Borenović upitao Dodika: Zašto ovu priču pokrećete u zadnjoj godini vašeg mandata? Ovo znači rat!O povlačenju nadležnosti sa formiranja Oružanih snaga BiH, Branislav Borenović kaže da tri vojske u ovakvom sistemu znače rat.

Branislav Borenović, lider Partije demokratskog progresa, na današnjoj je sjednici NSRS-a istakao kako priča o vraćanju nadležnosti, Republiku Srpsku vodi u rat.

- Marketing -

– Slušali smo najave o spremnih 140 zakona, a danas imamo kontradiktorne rečenice na jednoj informativnoj predizbornoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je Borenović.

On je upitao zašto se priča o vraćanju nadležnosti pokrenula u zadnjoj godini njihovog mandata.

– Da ste imali iskrenu i pravu namjeru trebali ste da to pokrenete u januaru 2019. poslije izbora i da imate čitav jedan mandat da neke stvari dovedete to kraja. Zato mislim da je ovo licemjerno i potpuno opasno po Republiku Srpsku, kaže on.

Od vladajuće koalicije u RS-u je tražio preuzimanje odgovornosti i rješavanje važni pitanje jer, kako kaže, kao lider jedne partije neće dozvoliti da vlast svoj neuspjeh prebaci na teret građana RS-a.

O povlačenju nadležnosti sa formiranja Oružanih snaga BiH, Borenović kaže da tri vojske u ovakvom sistemu znače rat.

– Ja sam vojnik prve generacije Vojske Republike Srpske. Otišao sam u rat sa sedam svojih kolega iz školskih klupa, dvojica se nisu vratila. Ja znam šta znače tri vojske u ovakvom sistemu i u pravu je Mirko (Šarović) to znači sukob, rat, stradanja, ističe Borenović.

Također, lider PDP-a je pozvao vlast da iznese projekciju o tome šta zapravo znači formiranje Vojske RS-a, da li ovaj entitet ima novca za avione, tenkove, postoje li uslovi da se na međuentitetskoj liniji formiraju tzv. “checkpointi”.

- Marketing -

Najnovije

Popularno