Borci islamske države preoteli dva sjeverna iračka grada i naftno polje

Sunitski pobunjenici iz Islamske države zauzeli su dva sjeverna iračka grada i naftno polje, u njihovoj prvoj velikoj pobjedi nad kurdskim borcima, saopćili su svjedoci u nedjelju.

Ogranak Al-Qaide, koji je protutnjao kroz sjever Iraka u junu ne nailazeći na gotovo nikakav otpor iračke vojske, predstavlja najveći izazov stabilnosti zemlje od pada Saddama Husseina u 2003.

Nakon što je na hiljade iračkih vojnika pobjeglo pred ofanzivom Islamske države, šiitske milicije i kurdski borci pojavili su se kao ključni bedem odbrane protiv militanata, koji su zaprijetili da će umarširati u Bagdad.

Kurdske snage poslale su pojačanja, uključujući i specijalne snage, u grad Zumar tokom vikenda kako bi se borili protiv boraca Islamske države koji su došli iz tri pravca u kamionima na kojima je bilo postavljeno teško naoružanje, saopćili su mještani.

Militanti su kasnije postavili svoje crne zastave na zgradama u Zumaru, u ritualu koji je u prošlosti bio uvod u masovna pogubljenja zarobljenih protivnika i nasilno nametanje ideologije koju čak i Al-Qaida smatra pretjeranom.

Islamska država kasnije je također zuzela grad Sinjar, gdje su mještani pobjegli nakon što su kurdski borci pružili slab otpor militantima.

(fena)

Možda vam se svidi

Comments are closed.