Borba za egzistenciju: Rudari najavili za sutra štrajk pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu

Popularno

Povezano

Rudari svih sedam rudnika Federacije najavili su izlazak na proteste 23. novembra pred zgradu federalne Vlade.

- Marketing -

Nezadovoljni su cjelokupnom aktuelnom situacijom u rudnicima u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH. Uz sedam zahtjeva koje će dostavitti nadležnim u Federalnoj vladi, kao prioritetan problem su naveli najavljene nove pravilnike o radu i radnom učinku u Rudnicima uglja Kreka, čijom primjenom bi plaća rudara kopača sa 850 bila smanjena na 570 KM. Sa današnje vanredne sjednice Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije, rudari su poručili da su jedinstveni i da se sada bore za opstanak rudnika uopšte, koji je doveden u pitanje.

Rudari svih sedam rudnika u Federaciji poručuju da nikad nisu bili jedinstveniji i odlučniji u borbi za svoja prava. Rudari su, tvrde, dovedeni u skoro bezizlaznu i vrlo neizvjesnu situaciju. Jednostrana odluka EP BiH da se u Rudniku uglja “Kreka” u Tuzli Pravilnik o radu, koji je usklađen sa važećim Kolektivnim ugovorom stavi van snage, a da se u primjenu stavi Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku, koji nije utvrđen uz konsultacije sa sindikatom, a nije u skladu sa kolektivnim ugovorom, kap je koja je prelila čašu, javlja RTV TK

Rudari svih sedam rudnika Koncerna EP BiH izlaze na proteste 23.novembra, jednoglasno je odlučeno na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije. Nakon svih pokušaja i sastanka koji su do sada imali i sa predstavnicima Vlade FBiH, do pregovora socijalnih partnera nikad nije došlo, iako su to u rudnicima očekivali.

Rudari poručuju da su prisiljeni izaći na ulice i pozvati na odgovornost sve one koji su doveli do ovakvog stanja. Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH danas je Vladi Federacije i resornom ministru uputio sedam zahtjeva koje traže da se hitno ispune. Prioritetno stavljanje van snage o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku. Između ostalog traže donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u Rudnicima uglja, utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u Federaciji u visini od hiljadu KM, te smjenu odgovornih u rudnicima, odnosno generalnog direktora EPBiH.

- Marketing -

Najnovije