7.9 C
Kakanj
Četvrtak, 21 Januara, 2021

Boravak djeteta u vrtiću u toku i/ili nakon pandemije – savjeti za roditelje

 Nakon 65 dana zabrane rada vrtićima, boravka djece, roditelja i zaposlenih u izolaciji, oprezno i postepeno na našu veliku radost vraća se i život u vrtiće.

 Tišinu, tugu i monotoniju koja je u vrtićima vladala više od dva mjeseca zamijenili su: graja, muzika, smijeh, šarenilo dječijih radova, ponovo mirišu zdrava domaća jela iz kuhinje, zvone telefoni i zvone zvona na našim ulazima. Zbog sigurnosti i zaštite zdravlja tu su: beskontaktni toplomjeri, dezinficijensi na prijemu i u svakoj prostoriji, dezobarijere na ulazu, maske i po potrebi rukavice.

 Neočekivana pandemija nas je naučila mnogim važnim lekcijama, a jedna od njih jeste da smo shvatili koliko jedni drugima značimo, i roditelji vrtićima, ali i vrtići roditeljima.

S obzirom na sve okolnosti uzrokovane pandemijom korona virusa Covid 19 i uzimajući u obzir stepen odgovornosti koji imamo u vrtićima da zaštitimo zdravlje djece, roditelja, zaposlenih kao i svih ukućana i kontakata, ovim putem želimo da vam pružimo konkretne savjete koji će vam pomoći da razumijete na koji način se organizira boravak djece u vrtićima i kako možete pomoći kao roditelj poštivanjem propisanih mjera zaštite zdravlja.

Predškolske ustanove, isto kao i porodica, osiguravaju djeci optimalne uvjete za cjeloviti rast i razvoj. Stoga je u ovoj vanrednoj situaciji, kada je cijeli svijet zahvaćen krizom, izuzetno važno uspostaviti i održati kvalitetnu komunikaciju između roditelja i odgajatelja kako bismo djeci rane i predškolske dobi  na što bezbolniji način približili i olakšali boravak u vrtiću.

 Vjerujemo da ste već razgovarali s djecom o trenutnoj situaciji te da ste im, barem ukratko, objasnili potrebne promjene u dnevnom ritmu života. Ono čega moramo biti svjesni jeste da naše ponašanje, osjećaji i stav mnogo utječu na ponašanje djece, pa ako smo uplašeni, vrlo je vjerojatno da će i dijete pored nas biti.

 U vrtićima i jaslicama se, u skladu sa situacijom, mijenjaju uvjeti rada i boravka djece, što je u skladu sa preporukama Kriznog štaba, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, kada govorimo o vrtićima na području ZE-DO kantona.

 Zasigurno Vas, kao i djecu, zanimaju odgovori na sljedeća pitanja, te Vam iste nudimo kako bismo Vama i djetetu olakšali prilagodbu na trenutnu situaciju:

  DA LI VRATITI DIJETE U VRTIĆ, AKO NE MORAM NA POSAO ILI IMAM ALTERNATIVU?

Ukoliko dijete boluje od neke hronične bolesti savjetujemo Vas da se konsultujete sa njegovim ljekarom da li je opasno da dijete u toku pandemije i neposredno poslije pandemije boravi u vrtiću. Osim za djecu kojima ljekar odredi da ne bi trebali ići u vrtić, za svu drugu djecu savjetujemo da se vrate u vrtiće i nastave uživati u svim dobrobitima koje im vrtić pruža. Mnogo je argumenata za povratak djeteta u vrtić, a samo neki su:

 – Djeca su u izolaciji doživjela određeni vid traume zbog boravka u zatvorenom prostoru bez prijatelja, pa će povratak u vrtić pomoći da se oporave, jer će se ponovo družiti sa svojim prijateljima.

 – Za sreću djeteta, pa i odrasle osobe, važno je da ima dnevnu rutinu, koju je u izolaciji bilo nemoguće provesti uz rad od kuće, druge obaveze i uz druge članove porodice. Povratak u vrtić znači da će dijete ponovo imati svoju preporučenu dnevnu rutinu izmjene različitih razvojnih aktivnosti, boravka u dvorištu, spavanja, pravilnih obroka i sl.

 – Odgajateljice će aktivno raditi na oporavku djece kroz razgovore o strahovima, odgovore na njihova pitanja o pandemiji, kao i grupni terapijski kreativni rad.

 – Vaše dijete koje je prije pandemije bilo samostalnije, bolje pričalo, imalo razvijenije socijalne vještine, zdravije se hranilo, imalo razvijeniju motoriku, nadoknadit će propušteno i nastaviti sa uspješnim rastom i razvojem.

 ZAŠTO RODITELJI NE ULAZE U VRTIĆ?

 U vrtić ulaze samo djeca i zaposlenici vrtića, jer kontroliranim kontaktima nastojimo smanjiti mogućnost prenošenja virusa, te tako brinemo o zaštiti zdravlja djece i odraslih. Odgajateljica će pomoći djetetu u presvlačenju unutar vrtića, a roditelj je slobodan nakon mjerenja temperature djetetu beskontaktinim toplomjerom.

Snašli smo se u novoj situaciji i uspeli smo da se povežemo sa decom i roditeljima koristeći drugačije vidove i oblike saradnje, a pred nama je trenutno jedna potpuno nova situacija i jedan nov način rada u kojem do sada nismo bili. Više nego ikad je važno da zajedno gradimo odnose i pružamo podršku deci i njihovim roditeljima.

 ZAŠTO SE MJERI TEMPERATURA I DEZINFICIRAJU CIPELE NA ULAZU?

 Kako bi se maksimalno povećao nivo higijene u prostoru i kako bismo smanjili šanse za mogućnost prenošenja virusa u kolektivu, u skladu sa preporukama nadležnih postavljene su dezo barijere za ruke i cipele, a djeci i zaposlenicima se mjeri temperatura prilikom dolaska u vrtić i još jednom u toku dana. Zbog osjetljivosti kože djeci ne dezinficiramo ruke, nego ih djeca peru odmah pri ulasku u vrtić i kasnije na svakih sat ili dva vremena.

 ZAŠTO ZAPOSLENICI VRTIĆA NOSE MASKE?

 Korištenjem preporučene zaštitne opreme štitimo sebe i druge od prijenosa virusa. U skladu sa preporukama nadležnih, maske se nose u zatvorenom prostoru, a na otvorenom samo ako nije moguće držati socijalnu distancu.

 ZAŠTO SE JOŠ UVIJEK IZBJEGAVAMO GRLITI I LJUBITI?

 Djeci je poprilično teško shvatiti strah odraslih od bliskog fizičkog kontakta s ljudima koji nisu članovi njihove uže porodice. Naročito je teško djeci objasniti da se čuvamo od nečega što ne možemo doživjeti sa našim osjetilima. Naš stručni tim odgajatelja se odlično snašao i djeci kroz nekoliko eksperimenata koji simuliraju širenje virusa, objasnio zbog čega i na koji način se čuvamo od tog malog nevidljivog zlikovca. Djeca su mnogo otvorenija za promjene i kreativne ideje, pa smo zagrljaje i poljupce uspješno zamijenili simpatičnim pozdravima laktom, koji djecu mnogo nasmijavaju.

ZAŠTO JE VAŽNO ČEŠĆE PRATI RUKE?

 Čestim pranjem ruku sapunom i toplom vodom pomažemo u sprječavanju prenošenja virusa na druge površine i osobe, te brinemo i o ličnoj čistoći i zdravlju. Podsjetite djecu kako i inače često peru ruke u vrtiću i kod kuće i da na taj način imaju kontrolu nad svojim zdravljem, da se osjećaju odraslo i trebaju biti ponosni na sebe.

Nadamo se da će vam ponuđeni odgovori biti od pomoći u razgovoru s Vašom djecom, te da ćete ih lakše pripremiti na povratak u vrtić u promijenjenim okolnostima. Važno je postupati racionalno i smireno, bez poticanja straha kod djece koja su u ovoj situaciji posebno osjetljiva i svjesna velikih razlika u trenutnoj svakodnevici.

Uvijek imajte na umu da su vrtići prelijepa mjesta koja su posebno napravljena i prilagođena za boravak djece, gdje rade ljudi koji vole djecu i koji su svoj životni poziv odabrali, obrazovali se i usavršavali kako bi mogli odgovoriti potrebama djece i kojima možete zasluženo dati vaše povjerenje. Dakle, ukoliko imate brige u vezi ponovnog boravka djeteta u vrtiću ili upisujete prvi put dijete u vrtić u vrijeme pandemije slobodno nam se obratite za savjet i pomoć.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO