Bolje pečenice u BiH nema, a paprika ne želi rasti u drugoj zemlji: Visoko ima posebne delicije

Grad Visoko smješten u srcu Bosne i Hercegovine, između Kaknja i Sarajeva ima važna kulturno-historijska bogatstva kao većina bh. gradova, zbog historije koja je stoljećima iza nas.

Danas nećemo govoriti o kulturno-historijskim znamenitostima, u ovom tekstu posebno se osvrćemo na delicije po kojima je ovaj grad poznat.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

AKO NIJE IZ VISOKOG, NIJE PEČENICA

U Bihaću,  Tuzli, Sarajeva, Trebinju, Mostaru i brojnim gradovima širom BiH u mesnicama se traži visočka pečenica, jer kažu ako nije iz visokog nije pečenica. Zanimalo nas je šta je to posebno u visočkoj pečenici, probali smo i zasigurno se radi o jedinstvenom ukusu kakvog ne možete pronaći na drugim mjestima.

Istražujući o ovoj temi saznali smo da je izvor tajne recepta pečenice u Arnatuovićima, naselju nedaleko od grada. U njemu je decenijama prije postojala tradicija proizvodnje suhomesnatih proizvoda, a dugogodišnje iskustvo i danas drži kvalitet na vrhunskom nivou.

Istina, receptura se vijekovima usavršavala uglavnom po metodi sušenja što je mnogima bila gastronomska intriga – šta je to što oni rade i postignu vrhunski ukus? Navodno, jedna od tajni je sušenje na vatri od bukovog drveta. Mnogi su pokušavali razne metode ali moramo priznati još niko do sada nije uspio u tome.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Pored metode radilo se i na okusu i mirisu, što također postoji mit da se postiže kada je meso tokom sušenja smješteno u gornjem dijelu pušnice (sušare).

Mit o proizvodnji suhomesnatih proizvoda u Visokom očito će trajati vijekovima, a nama preostaje kao i do sad da u Visoko posebno idemo zbog kupovine visokokvalitetnog suhomesnatog proizvoda.

KRALJEVSKE JAGODE

Sigurno znate za kraljevski grad Bobovac iznad Kaknja, tvrđave u Vranduku, Banjoj Luci, Travniku, Sarajevu i brojne druge, ali vjerujemo da kao i većina niste znali za tvrđavu u Visokom.

Na samom vrhu brda Visočica, danas poznatog kao piramida Sunca, nalazi se Stari grad odnosno danas renovirani ostaci srednjovjekovnog grada Visoki. Mjesto sa kojeg su bosanski vladari pisali brojne povelje i dokumente, osim stolnog mjesta  imalo je i odbrambenu funkciju.

Kao što smo u početku teksta kazali da nećemo pisati o historijskom bogatstvu, podsjetnik na Stari grad Visoki važno je zbog kraljevske delikatese – Srhinjske jagode. Bosanski vladari posluživani su Srhinjskom jagodom čija se berba odvijala u mjestu Srhinje. Mjesto je poznato po najslađim i najsočnijim jagodama koje možete probati a koje s euzgajaju još od Kulina bana.

Zbog svoje historijske uloge i tradicije žene u Visokom danas je nerijetko koriste pripremajući kolače, džemove i razne druge proizvode.

MOŠTRANSKA PAPRIKA

U podnožju Starog grada Visoki mještani su koristili vijekovima plodnu zemlju koja se nalazila u mjestu Moštre.No, Moštre pored svih proizvoda koji su uspijevali na ovoj zemlji posebno je postalo poznato po paprikama.

Na prostorima srednje Bosne oni koji poznaju kvalitet “moštranske paprike” kažu: “Paprika kad raste i izađe iz zemlje, vidi da nije u Moštru, vrati se u zemlju”.

Da su zaštitni znak za kvalitet ovog kraja pokazuje i sve veća zainteresiranost kupaca iz bh. gradova ali i van granica Bosne i Hercegovine koji u Moštre dolaze samo zbog paprike.

Uvjerili smo se, na pijacama nema moštranska paprika nema konkurencije.

Kao i sve bosansko hercegovačke destinacije preporučujemo da posjetite i grad Visoko te uživate u posebnim delicijama, piše Hayat.ba.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Brat i sestra iz Bosne i Hercegovine raspametili žiri i pokazali kako se pjeva

Nesvakidašnji nastup ove subote u Zvezdama Granda imali su...

Poskupljuju konzumna jaja u jednom dijelu BiH

Novo poskupljenje konzumnih jaja u bh. entitetu Republika Srpska...

Švicarac osuđen na 10 godina zbog ubistva bh. državljanina

Marko Uletić (49) sedmicama je ležao mrtav u svom...

Grmi, puše, pada: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do srijede

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme...