Bogati biznismen iz Los Angelesa ulaže u svoj rodni kraj u Hercegovini, svi su oduševljeni

Poznati biznismen i humanista iz Los Anđelesa Stipe Stiv Bubalo, koji je osvario svoj američki san, ovih dana boravi u rodnom Ljubuškom. Decenijama finansira razne projekte u domovini, a posljednji je obnova Zavičajnog doma u selu Hardomilje u kojem se rodio.

Stanovništva u srednjovjekovnom Hardomilju kod Ljubuškog godinama je sve manje, međutim Ljubušaci potekli iz ovog kraja kažu da je dom samo jedan, vraćajući se kada god imaju priliku. Ljeto je vrijeme okupljanja i obnove, a tih dana tamo je i najpoznatiji Ljubušak u svijetu, Stipe Stiv Bubalo, ugledni biznismen iz Amerike koji obnavlja selo iz kojeg je potekao.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Ovo je moje selo, to su moji ljudi. Ja ih poštujem. Želim pomoći društvu. A to društvo neka čuva što smo moja familija i ja mogli priuštiti. Ovo je donacija. Ovo je dar”, priča Bubalo za BHRT.

Otvaranje Zavičajnog doma čiju je obnovu finansirao, Bubalo je iskoristio da još jednom zakorači u zidine kuće u kojoj se rodio prije devet decenija, te da posjeti vječno počivalište roditelja.

O zanimljivom i komplikovanom životu Stiva Bubalo trenutno se snima film “Američki san”, a neki od kadrova nastali su i na Hardomilju. O njegovom plemenitom djelu govorili su i sunarodnjaci.

“Često se volimo pohvaliti kako Ljubuški ima prekrasnu kulturnu baštinu i prirodne ljepote. Ljubušaci imaju i veliko srce. Ovo je najbolji primjer toga, kada čovjek koji je potekao iz ovih krajeva ne zaboravlja mjesta iz kojih je došao, pomažući ljudima koji su tu”, navodi Ana Bubalo.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Osim što pomaže rodni kraj, Bubalo između ostalog, redovno daje priloge humanitarnim organizacijama, crkvi, a pomaže i nadarenim studentima.

“Lijepo je kada se ti ljudi sjete onih koji su u potrebi, a ne mogu ostvariti što bi trebali. Naravno, sa velikim osjećajem zahvalnosti pristupamo imenu našeg Stiva Bubala”, smatra fra Nikola Jurišić.

Ne postoji čovjek iz ovog kraja koji nije zahvalan Stivu Bubalu. Ovaj dobročinitelj osim Zavičajnog doma finansirao je i obnovu crkve, te put kroz staro Hardomilje.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Porodica Gadžun iz Kaknja organizira nove proteste: Sad imate priliku da nas podržite!

Sredinom novembra navršila se godina dana od smrti djevojčice...

Direktor FBI-ja zabrinut za nacionalnu sigurnost zbog TikToka

Direktor FBI Chris Wray izrazio je zabrinutost za nacionalnu...

Ammar Muderizović iz Novog Pazara prvi pilot u Evropi koji je i hafiz Kur'ana

Hfz. Ammar Muderizović, koji je završio novopazarsku Medresu Gazi...

Lavlji urlik najskuplji: Evo koliko tiktokeri zarađuju od giftova

I staro i mlado, i staro i mlado, svi,...